[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Asociația Vocea Românilor Vastesi a sărbătorit Ziua Națională a României la Galeria de Artă Palazzo D’Avalos din Vasto

Comunitatea românească de la Vasto s-a întâlnit la 1 decembrie la Galeria de Artă Palazzo D’Avalos pentru a sărbători Ziua Națională a României.

„Există o dorință puternică de libertate și demnitate ce astăzi mișcă generațiile poporului român”, acestea sunt cuvintele cu care a deschis evenimentul Irina Ilona Lazăr, președintele Asociației culturale Vocea Romanilor Vastesi.

Ziua este dedicată în fiecare an pentru a sărbători poporul român și intrarea României în Uniunea Europeană: „în acest an sărbătorim 10 ani de când comunitatea noastră – așa cum a spus consulul român Ionut Urs – a devenit parte din Europa. Suntem un popor animat de patriotism, etică, onoare și responsabilitate. Poporul nostru nu iese în evidență prin aspectele negative atribuite odată cu intrarea în Uniune a fost o ocazie de a ne cunoaște mai bine unii pe alții”.

„Este un eveniment în care sărbătorim frăția și spiritul de solidaritate care trebuie să fie la baza relației de coabitare între popoare. România a făcut un mare salt și, de asemenea, a crescut foarte mult din punct de vedere economic”, a spus viceprimarul din Vasto, Paola Cianci.

Inițiativa a fost promovată, pe lângă asociația culturală Vocea Romanilor Vastesi, de  inițiativa Asociației Decebal din San Salvo, Biserica Ortodoxă din Vasto-Termoli și Comisiile românești din Casalbordino, Cupello, Furci, Gissi, Scerni, Trivento.

Cu ocazia celei de-a zecea aniversări a intrării României în Uniunea Europeană, a fost prezentată cartea „Come Fratelli ”La fratellanza italo-rumena a 10 anni dall’adesione all’ Unione Europea, cu prezenta autorului, Marian Mocanu.

În timpul evenimentului, au fost acordate premii copiilor care au participat la cursul de Limbă Cultură și Civilizație Românească.

Evenimentul a fost animat de muzică clasică românească grație intervențiilor muzicale efectuate de pianistul Mauro Gallo și violonistul Domenico Mancini.

Lasă un răspuns