[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Astăzi, 31 de ani de la încheierea „lucrărilor” ultimului congres al Partidului Comunist Român

     Zilele trecute am găsit, pe taraba unui târg duminical din Focșani, numărul 14.702 al ziarului „Scînteia”, organul de presă al PCR în care erau aduse „toate” informațiile despre ultimul congres al partidului unic. Toate?

     16 pagini de laude, preamăriri și preaslăviri aduse „celor mai iubiți fii ai poporului”, fii care aveau să fie asasinați exact două luni mai târziu: Nicolae și Elena Ceaușescu.

    Ziarul, așa cum erauvremurile, este plin te text dens, cu titluri și subtitluri pline exclusiv de numele tovarășului sau al tovarășei, de cuvântările șefilor delegațiilor de partid și de sat prezente la „lucrările” congresului (comuniștii erau mereu într-o lucrare), de discursuri lingușitoare, mieroase, pline de „emoție” ale comuniștilor de nivelul doi sau județeni…

      Se făceau și atunci „directe”, nu pe Facebook, ci la televiziunea și radiourile de stat: „Astăzi, în jurul orei 12,30, – scria cotidianul – posturile de radio și televiziune vor transmite în direct, de la Sala Palatului Republicii Socialiste România, ședința de închidere a celui de-al XIV-lea Congres al Partidului Comunist Român.”

     În Era Comunistă toate erau lapte și miere iar adjectivele la superlativ începeau frazele titlurilor și subtitlurilor, umpleau articolele laudative despre „împlinirile” Epocii de Aur: „MAGISTRALUL Raport prezentat Congresului – STRĂLUCITĂ analiză științifică a stadiului actual de dezvoltare a societății românești, proecție CUTEZĂTORE a viitorului LUMINOS al națiunii noastre socialiste”.

     Nici o altă știre, niciun al fapt difers, nu cultură, nu program tv, nu publicitate, nu sport… De la prima până la utlima pagină ziarul este un text anost, un cearșaf cu litere dese, înghesuite precum oameni-n blocurile hâde construite în socialism. Ultima pagină, la fel: e ruptă doar de titlu și de un subtitlu și de o casetă la mijloc la fel de „adjectivală”: „Un eveniment de EXCEPȚIONALĂ însemntate…. Realizările IMPRESIONANTE ale poporului român….”.

     Asta pentru nostalgicii epocii „marilor victorii socialiste”.

 Cristi Merchea

Lasă un răspuns