[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

ASTENIA DE PRIMĂVARĂ

astenia3

Astenia de primăvară, în opinia medicilor, este consecinţa ieşirii din hibernare şi a efortului de adaptare a organismului la noile condiţii de viaţă.

Astenia este o stare care afectează organismul uman atât în interior, cât și în exterior, asupra căruia are efecte de modificare a formei (slăbire, îngrășare, etc).
Primăvara este unul dintre anotimpurile care dau cele mai mari bătăi de cap persoanelor cu sensibilitate ridicată și un sistem imunitar scăzut. După un anotimp în care au fost consumate alimente cu un aport scăzut de vitamine și minerale, trecerea la o alimentație mai sănătoasa poate da peste cap atât stomacul cât și psihicul uman. Deși astenia poate afecta pe oricine, cele mai frecvente cazuri semnalate aparțin femeilor (75% din cazuri), fiind asociată cu diverse tulburări hormonale (menopauză, ovulație, sarcină, etc.), surmenaj ori alimentație deficitară.

Odată cu venirea primăverii apar și urzicile. Consumul de urzici este important pentru organism datorită complexului de săruri de fier, vitamina C şi vitamina A. Acestea cresc rezistenţa la infecţii şi îmbunătăţesc simţul văzului. De asemenea, vitamina B12 conţinută de urzici are un efect antianemic, iar sărurile minerale diverse cu care sunt înzestrate aceste plante ajută organismul uman să se întărească în confruntarea cu astenia de primavară. În ceea ce privește simptomatologia, astenia de primăvară se instalează brusc, odată cu creșterea luminii. Astfel, cu cât luminozitatea este mai mare, cu atât efectul este mai brusc asupra organismului.

Astenia de primăvară se manifestă prin amețeli, dureri de cap, anxietate, stare generală proastă și prin lipsă de viață.

Astenia de primăvară este numită de cele mai multe ori ca fiind o depresie incipientă, deoarece aceleași simptome se regăsesc și în simptomatologia depresiei. Însă astenia de primăvară nu poate fi considerată o depresie ca atare, dar netrată corespunzător sau neabordată corespunzător poate duce la depresie.

astenia

Simptome

Manifestările care preced astenia sau oboseala de primavară sunt:
– stare de epuizare diferită
– slăbiciune prelungită
– efortul intelectual este mult mai obositor
– amețeli ușoare
– stare de tremur interior
– stare de nervozitate
– tristețe inexplicabilă
– iritabilitate
– lipsa poftei de mâncare
– unele pierderi de memorie
– scăderea tensiunii arteriale
– lipsă de interes sexual
– slăbiciune generală
– oboseală