[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

AU ÎNFLORIT SALCÂMII

Este o adevărată splendoare a naturii atunci când înfloresc salcâmii. Florile sunt decorative, arată minunat, sunt și comestibile și le putem folosi la diverse preparate culinare, dar puțini știu că floarea de salcâm este un adevărat aliat al sănătății noastre.

flori salcam1

Salcâmul are efecte calmante, și ne ajută să trecem peste greutățile de peste zi, să dormim mai bine, să ne detoxifiem corpul și să ne alinăm durerile de stomac sau tusea în mod natural.
Efectele benefice ale florilor de salcâm sunt cunoscute de multă vreme , tratamentul cu flori de salcâm s-a transmis de la o generație la alta, fiind indicat contra unor afecțiuni ale respirației, ca emolient, ca antinevralgic, calmant și sedativ.

Infuzia de salcâm se prepară din două linguriţe cu flori la o cană de 250 ml cu apă clocotită. Vasul se acoperă 15 minute, apoi ceaiul se strecoară şi se bea câte o cană înaintea meselor principale. Infuzia este indicată în migrene, în astm, în ulcer şi în gastrite.

Ca pansament gastric: se prepară o infuzie din flori de salcâm şi din frunze de dud (câte două linguriţe din fiecare) la o cană de apă clocotită. Zilnic se consumă câte două căni de infuzie călduţă, timp de o lună.

Un bun laxativ: se fierbe o linguriţă de scoarţă într-o cană de apă, vreme de 15 minute. Decoctul se strecoară şi se bea călduţ; se administrează câte trei ceşti pe zi.

Terapia cu infuzii preparate din flori uscate de salcâm (o lingură de plante la 200 ml de apă), înlocuind total apa, într-o cură de trei săptămâni, este un remediu dovedit în stările depresive.

Efectele relaxante ale florilor de salcâm se manifestă la persoanele de orice vârstă.

Siropul de salcâm

sirop-fleur-acacia

 

Ingrediente: 1,5 kg flori proaspete, 1 kg de zahăr, sucul unei lămâi, două pliculeţe cu vanilie.

Preparare:

Florile spălate foarte bine, se pun la fiert în apa clocotită, într-un vas foarte curat. După 20 de minute, se ia vasul de pe foc şi fiertura se lasă la macerat până a doua zi. Separat, se prepară siropul din 250 ml de apă în care se adaugă zahărul, sucul de lămâie şi vanilia. Vreme de 10 minute, siropul trebuie să fiarbă la foc mare şi se îndepărtează toată spuma care se formează în timpul fierberii. Peste acest sirop, se adaugă maceratul şi coaja de lămâie; siropul mai rămâne să fiarbă la foc mic, până când scade la jumătate. Siropul se toarnă cald în sticle sterilizate, după care se astupă ermetic. Acest preparat este un tonic al sistemului nervos.

Contraindicații și reacții adverse

Florile de la salcâm nu prezintă efecte adverse, dar totuși, în administrare internă, nu sunt recomandate în caz de hipoaciditate gastrică.