[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

„Au înnebunit salcâmii”

Încă din primele zile ale lunii mai și până spre sfârșitul lunii iunie ne vom putea delecta cu parfumul minunat și dulce de salcâm. Este o adevărată splendoare a naturii atunci când înfloresc salcâmii.

Florile de salcîm se folosesc  ca medicament, ca aromatizant,  pot fi consumate ca atare, proaspete, dar și în preparate, salate, prăjituri, dar pot fi folosite și în industria parfumurilor.

În medicina populară, tinctura din flori de salcâm are efect calmant, acționează asupra sistemului nervos având capacitatea de a linişti şi de a tonifia organismul aflat în diferite stări nevrotice. Este utilizată în multe afecţiuni care apar drept consecinţe directe ale unor tensiuni acumulate. Florile de salcâm calmează tusea, sunt un bun remediu pentru ulcerul gastroduodenal, bila leneşă, insomnii  şi migrene, datorită conţinutului de flavonoide, glucozide, tanin şi uleiuri esenţiale. Efectele terapeutice ale florilor de salcâm se exercită la toate persoanele, indiferent de vârstă, au proprietăți nebănuite.

Florile de salcâm pot fi uscate și mărunțite apoi, folosind pulberea vegetală. Puteți consuma cu miere pulberea de flori de salcâm sau puteți face ceai din flori de salcâm ( proaspete sau uscate).

Infuzie

Se pune o linguriţă de flori într-o cană de apă clocotită, se acoperă şi se lasă 10-15 minute, după care se filtrează. Se va consuma de trei ori pe zi  după mesele principale. Este bună pentru gastrite, migrene, ulcer gastric.

Tinctură

Într-un borcan cu filet se pun 15 linguri de pulbere de flori peste care se adaugă două pahare de alcool alimentar de 50 de grade. Se închide ermetic şi se lasă la macerat două săptămâni, apoi se filtrează. Se ia de patru ori pe zi câte o linguriţă, diluată în apă.

Pastă

Luați zece linguri de floare de salcâm uscate și măcinați-le bine. Amestecați cu aproximativ cinci lingurițe de miere până obțineți o pastă pe care o puteți consuma zilnic, timp de 2 luni, o lingură în fiecare dimineață înainte de micul-dejun. Este un bun laxativ.

Floarea de salcâm este aliatul nostru numărul unu din natură.