[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Au venit colindătorii la… Ladispoli (Italia)

ladisp grup 2

Tradițiile românești se țin și departe de casă

ladispoli traista Copiii români, mici și mari, coordonați de preofesoara de limbă și civilizație de la școala ”Giovanni Falcone” din Ladispoli, au ținut să arate părinților și invitaților că pot învăța și transmite mai departe colindele românești.

Oaspeți de la Roma, Asociația ”Părinților Români din Italia” și ziarul ”Emigrantul”, au ținut să răsplătească efortul copiilor cu daruri, cărți în limba română și dulciuri. 36 de copii s-au întrecut în fața părinților, profesorilor și invitaților cu recitaluri și melodii de sărbători: ”Plugușorul”, ”Steaua”, ”Sorcova”, colinde și poezii cunoscute, cântece de sărbătoare. Fiecare copil a avut în mână o stea confecționată de el și desene specifice evenimentului. Nu au lipsit costumele populare și Moș Crăciun, îmbrăcat așa cum îl știm cu toții, care a împărțit copiilor din sacul plin cu care a venit, nu înainte de a-i mai pune la câte o probă de recitat.

lòadispoli prof grup
Profesoara Angela Nicoară alături de copiii săi

Ladispoli, ca multe alte localități din Italia, are peste 10% dintre elevii din școlile sale, de naționalitate română. Și aici, la școala ”Giovanni Falcone” sunt peste 100 de elevi români, 41 frecventând cursurile de limbă și civilizație românească. De 8 ani în acest proiect, profesoara ne mărturisește că ”totul merge ca pe roate”, mai ales atunci când lucrurile se fac cu pasiune. În primul rând pentru că sunt părinții români de aici cei care cer aceste cursuri.

ladispoli a sosit mosul
Cea mai mare bucurie este legată de apariția Moșului cu daruri

Evenimentul s-a încheiat cu un bufet cu delicioase prăjituri românești pregătite de mamele copiilor. O demonstrație a faptului că, chiar dacă se află departe de țară, părinții și copiii români vor să ducă mai departe tradițiile noastre seculare.

La școala din Ladispoli, meritul acetui eveniment se datorează în mare parte profesoarei de limba și civiliazia românească, făgărășeanca Angela NICOARĂ.

ladispoli desen ladisp profesoara ladisp fetita 2 ladisp baietiladispoli cadouri 2ladispoli copii cadouriladispoli copii mos cadouriladispoli copii profesorladispoli grup cadouriladispoli mos copiiiladispoli clasa