[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Avem o Zi Națională a Gastronomiei și Vinului

Un Congres Național de Gastronomie și Vin, aflat la prima ediție, a venit cu o inițiativă pe măsură: decretarea unei Zile Naționale Gastronomiei și Vinului. Aceasta a fost adoptată  a de către Camera Deputaților cu 51 de voturi pentru, două abțineri și niciunul împotrivă după ce trecuse de Senat și comisiile de resort, potrivit gastrart.ro.
Inițiativa aparține oamenilor de vin și gastronomie Chef Nico Lontras (Rare Food Services), Cezar Ioan (vinul.ro) și Cosmin Dragomir (gastroart.ro) și a fost prezentată legislativului de către deputatul brașovean Mihai Mohaci.

Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului Românesc prevede:

Art.l.- Se instituie Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc, în ultima duminică a lunii octombrie.
Art.2.- (1) Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc poate fi organizată de către autorităţile publice centrale, locale, de cătrecelelalte instituţii ale statului, de către persoane fizice sau juridice prin organizarea şi participarea la programe şi manifestări cu caracter social sau ştiinţific, în scopul de a aprecia şi promova obiceiurile şi produsele culinare tradiţionale.
(2) Autorităţile publice centrale şi locale pot contribui la organizarea acţiunilor precizate prin acordarea de sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii în limita alocaţiilor bugetare aprobate.

Miercuri, pe 16 aprilie, la ediția a III-a a Congresului Național de Gastronomie și Vin (de la ora 10:00 în Aula ASE București) inițiatorii vor lansa și un ghid de bune practici pentru această lege.

Ziua gastronomiei și vinurilor din România poate fi unul dintre factorii care să declanșeze pofta pentru (re)cunoaștere, mândrie și progres. Francezii, italienii, spaniolii, nemții, cehii, turcii (și cam toate popoarele “cu istorie” la care ne putem uita) au făcut din gastronomie (și vinuri, unde acesta e tradițional) vârf de lance pentru atragerea de turiști, pentru exporturi, pentru a reconstrui legăturile invizibile care alcătuiesc țesătura intimă a unei națiuni.”, Cezar Ioan (vinul.ro)
Mai multe pe: gastrart.ro

Lasă un răspuns