[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Avem prima decizie pentru un guvern. Florin Cîțu premier

Vineri seara, 18 decembrie, liderii coaliţiei PNL-USR-PLUS-UDMR au susţinut o declaraţie de presă comună, anunţând că au ajuns la o decizie finală. Astfel, nominalizarea pentru premier a fost făcută pentru Florin Cîţu, actualul ministru al Finanțelor.

Liderul PNL Ludovic Orban a anunţat, într-o conferinţă de presă comună că Guvernul va avea 18 ministere care vor fi împărțite astfel:

PNL – 9, USR-PLUS 6, UDMR 6.  

„Florin Cîţu este candidatul la funcţia de prim-ministru. În ce priveşte cele două poziţii de preşedinte de la Parlament, preşedintele Senatului va aparţine unui candidat din partea USR-PLUS. Preşedintele Camerei Deputaţilor unui candidat PNL.   În afară de premier am decis portofoliile care urmează să fie ocupate de cei care vor ocupa guvernul. E vorba de 2 vicepremieri. Vor fi 18 ministere. Din acestea, 9 vor fi conduse de reprezentanţi ai PNL, 6 vor fi conduse de USR-PLUS şi 3 vor fi conduse de UDMR.   Dan Barna: Ziua de azi s-a dovedit a fi un pas important spre o coaliţie stabilă care să-şi asume guvernarea în această perioadă complicată. Portofoliile USR PLUS sunt Justiţie, Transporturi, Sănătate, Cercetare Inovare şi Digitalizare, Economie cu partea de antreprenoriat şi IMM. Acestea sunt cele 6 portofolii” a declarat Ludvic Orban.  

Dacian Cioloş: Contrar a ceea ce probabil credeau mulţi, că va fi o negociere dificilă, cu certuri, iată că după o zi intensă de discuţii şi după multă bunăvoinţă din toate cele trei părţi am reuşit azi să oferim o structură de guvern cu un premier convenit. Dan Barna v-a spus care sunt ministerele asumate de USR-PLUS. Justiţia pentru că avem mai multe proiecte în programuil nostru de guvernare, dincolo de a repara ce a stricat PSD-ul, Fără Penali în funcţii publice. Apoi Fondurile Europene, inclusiv planul naţional de redresare. Ministerul Economiei, antreprenoriat şi Turism. Am ţinut foarte mult să îl avem pentru că trebuie să găsim soluţii pentru HORECA şi antreprenoriat. Apoi cercetarea, inovarea şi digitalizarea l-am pus într-un singur minister. Negocierile nu s-au finalizat. Vom continua discuţiile pentru a finaliza programul de guvernare, însă eu zic că e a fost mai greu a trecut.”

Lasă un răspuns