[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Badanta rămâne în casa asistatului pentru o perioadă de timp după moartea acestuia

Familia persoanei decedate nu poate să o dea afară din casă pe badanta care locuia cu asistatul, ci are obligația de a-i da timp să își găsească o nouă locuință.

Să luăm următorul exemplu: În ultimii ani de viață, asistatul a acceptat o îngrijitoare 24 de ore din 24 inclusiv sâmbăta și duminica, pentru a-l îngriji zi și noapte. Moare aistatul și fiii moștenesc apartamentul, unde încă a rămas badanta. Îi cer acesteia să plece imediat din apartament pentru că ei vor să-l vândă și cu ea care locuiește acolo nu pot găsi cumpărători. Îi cer insistent badantei cheile de la apartament, o intimidează spunandu-i că o denunță carabinierilor, iar badanta le răspunde că nu poate fi aruncată în stradă după  zi pe alta, că are nevoie de timp să-și găsească altă locuință și cere o lună, două de timp ca să se mute.

Cine are dreptate? Badanta sau moștenitorii?

Iată răspunsul unei sentințe a Tribunalului din Benevento:

  • Îngrijitoarei nu i se poate cere să părăsească locuința de la o zi la alta, ci va locui acolo până când va găsi o altă locuință sau un alt loc de muncă cu cazare.
  • Părțile, îngrijitoarea și moștenitorii asistatului, vor stabili de comun acord perioada de timp necesară.
  • Nu i se va percepe nici un ban pentru chirie sau pentru alte cheltuieli.
  • Dacă moștenitorii casei au intenția să vândă proprietatea, vor informa potențialul cumpărător despre situație sau vor așteapta până la expirarea preavizului acordat îngrijitorei.
  • Moștenitorii vor putea să acționeze în instanță, pentru ocuparea abuzivă a locuinței,  numai după ce timpul acordat de comun acord a trecut și badanta ocupă încă locuința.

Sursa: laleggepertutti.it

 

Lasă un răspuns