
Un grup de români, majoritatea îngrijitoare din Roma și provincie, a sărbătorit Ziua Mărțișorului la sediul Ambasadei României la Roma
Un grup de români, în special românce, fete și doamne care muncesc la Roma dar și din împrejurimi, a avut ideea de a sărbători ziua Mărțișorului, 1 Martie, la Roma. Și nu oricum, ci printr-o întâlnire la Coloseum după care la sediul Ambasadei României la Roma. Ziua frumoasă, plină de soare, a făcut ca totul să fie mai special. Costumele populare și florile au fost parte a scenariului iar primirea făcută de ambasadorul României la Roma, ES Dana Manuela Constantinescu și a secretarului 1, Laviniu Enii, a fost dintre cele mai călduroase, făcându-me să ne simțim ca în familie.

Ambasadorul Dana Constantinescu a mulțumit pentru gestul de a petrece împreună această sărbătoare, exprimându-și în câteva cuvinte admirația și gratitudinea față de româncele care muncesc ca ”badante”, ,,muncă de care nu trebuie să ne fie rușine atâta timp cât este făcută cu demnitate și corectitudine”. Excelenţa Sa a amintit că în zilele 15, 16 și 17 mai, la Circo Massimo, se vor efectua controale gratuite la sân, iniţiativă pentru prevenirea cancerului, iar în aceleaşi zile se va da startul Maratonului Solidarietăţii pentru sensibilizarea tuturor în favoarea prevenirii cancerului.Detaliile vor fi publicate pe pagina Facebook a Ambasadei în proximitatea acestor date. Sloganul lansat de ambasador este: ,,CA SĂ PUTEM ÎNGRIJI PE CEILALŢI, TREBUIE SĂ NE ÎNGRIJIM ŞI NOI”.
Câteva cuvinte a adresat și Pier Francesco Rupole de la ”Rivista delle Badante” exprimându-și deasemenea admirația pentru ”bravele badante rumene”. Un mic program artistic a scos la rampă copiii Andra Tăchița și Alexandra Vătămanu care au recitat poezii, grupul coral ”Arpegio” de la Latina și pe Adrian Moșneanu de la grupul coral ”Roua” – care a anunțat și inaugurarea acestuia într-o reprezentare la Academia Română pe 24 mai -, și pe poeta Eliza Pușcoi de la Rocca di Papa care a recitat din versurile sale.

A fost preezentată cu această ocazie și cartea ”Cireșe amare” a Lilianei Nechita, o poveste amară despre viața de îngrijitoare aici, în Italia iar Maria Andreica ne-au purtat din nou cu gândul acasă și au făcut să cadă câteva lacrimi din ochii celor prezenti prin versurile recitate. Grupul a numărat circa 50 de ”badante” care au vrut să fie alături de ambasador și de personalul ambasadei la început de primăvară.
Personalului ambasadei au fost oferite coșulețe cu flori și o sculptură a artistei Carmen Chirica Pâslariu de la Velletri, totul terminându-se cu un mic bufet cu gogoși calde, cafea și răcoritoare oferite de această dată de gazdele acestei frumoase zi. Un moment care a reușit să aducă un strop de primăvară românească în sufletele tuturor.
Elvira Colțea, Marilena Băcanu