[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

„Badanti rumeni – ambasciatrice d’amore” pe malul Adriaticei

sala

Cartea avocatului italian Giancarlo Germani, Badanti rumeni – ambasciatrice d’amore, a ajuns la San Salvo, pe malul Mării Adriatice.

carte pupitru

Cartea-document despre „badantele” românce din Italia a fost prezentată sâmbătă, 9 aprilie, în sala consiliară a primăriei San Salvo, o localitate pe malul Mării Adriatice. Evenimentul a fost o încheiere a Săptămânii Culturii (Settimana della Cultura) organizat de către primăria din localitate și Asociația românească ”Decebal” condusă de Sigismund Puczi.

carte vitrina
Magazinul „Transilvania” din San Salvo al cărui proprietar este și președintele Asociației Decebal

Evenimentul a suscitat interes, sala fiind plină cu italieni și români, membri ai Asociației Decebal dar și câțiva din localități limitrofe, precum  fostul dar și actualul primar ai localității Furci.

Moderatorul prezentării Marianna Della Penna, a dat cuvântul, rând pe rând, Assesorului la Cultură Giovanni Artese, președintelui Avis Franco Rongoni, reprezentantului Lions Club Virginio Di Pierro, avocatului Giancarlo Germani (autorul cărții), jurnalistului Cristiano Acquaroli  (Actualitatea Magazin), președintelui Asociației Decebal, Sigismund Puczi și primarului localității, avocatul Tiziana Magnacca. Relatorii au vorbit despre importanța unui astfel de instrument de comunicare, cel al cărții, pentru o comunitate lavorativă de cele mai multe ori ignorată sau tratată necorespunzător în condițiile în care familia italiană este tot mai mult preocupată de cotidian și mai puțin de părinți, bunici sau rude rămase în grija acestor „badante” care se sacrifică zi și noapte.

carteCartea, a spus moderatorul  Marianna Della Penna, este „cartea pe care trebuie să o cumpere toți italienii pentru că are o valoare ridicată la nivel social.  Este cartea care ne bate-n ușă așa cum ne poate bate-n ușă femeia româncă pentru a munci, pentru a asista bătrânii noștri.”

Primarul localității San Salvo, avocatul Tiziana Magnaccaa vorbit la randu-i despre importanța enormă pe care o au aceste fete și femei românce pentru familiile italiene, pentru țesutul social dar și pentru propriile familii lăsate acasă, în patrie. A vorbit despre comunitatea de peste 900 de români existentă în localitate, bine integrată și bine acceptată de cetățenii orașului, de copiii români care sunt mereu cei mai buni la școală, cei mai silitori și cu cele mai une rezultate.

carte 2
Avocatul Germani în fața magazinului Transilvania sin San Salvo

Un eveniment care a arătat și o altă imagine a românilor din Italia, a integrării într-o altă formă: aceea a interesului literar al italienilor pentru români, a subiectului „badante” devenit o parte a societății dar și a literaturii.

Cristi Merchea