Zilele acestea, citind despre istoria unui vin, am descoperit o mâncare tipic italiană: Bagna Càuda.
Ce seste Bagna Càuda?
E bine, este vorba despre un fel de mâncare tipic zonei Piemont din nordul Italiei.
Un tip de mâncare mai generic cunoscută drept a a zonei Piemontului, în mod particular a teritoriilor Asti, Monferrato, Langhe, Roero, a provinciilor Cuneo și Alessandria, cu o lungă istorie.
Originile acestei mâncări însă se află în Franța, în Provance, cunoscută sub numele de „Anchoiade” (anșoiadă).
În Evul Mediu, se pare, comercianții din zona Asti, în timpul călătoriilor în care mergeau să cumpere sare și anchoi, au descoperit această gustoasă supă-cremă care, plină de energie și… sare, asigurau traiul comercianților. Ajunsă în Italia, această mâncare va fi adaptată și îmbunătățită, diversificată.
Despre ce este vorba?
Bagna Càuda este un fel de mâncare pentru ocazii speciale, un preparat al prieteniei, al frăției și al bucuriei, pregătit pentru momenele de fericire de la sfârșitul culesului strugurilor. Există o rețetă „canonică”, „de regulă” am spune noi, pentru o persoană, înregistrată la notar în 2005 la Academia Italiană a Bucătăriei:
Ea constă în:
1 cățel de usturoi,
1/2 pahar de ulei de măsline extra virgin,
50g de anchoi roze de Spania,
o bucată de unt de adăugat la sfârșitul fierturii.
Mai există și alte ingrediente în alte versiuni ale acestui tip de mâncare (lapte, nuci sau smântână).
Toate aceste ingrediente sunt fierte la foc foarte lent, cu multă răbdare, până ce vor deveni un suc, aproape cremă. Acesta se va servi cu pizza albă, focaccia sau pâine prăjită alături de fructe sau legume fierte sau crude (ceapă la cuptor, frunze de varză, ardei, sfeclă, cartofi, napi etc) mâncate după ce au fost întinse în suc.
Bagna Càuda are un mic ritual de adus la masă: în primul rând înainte vremea cesta era adus pe un vas plin cu cărbuni încins pentru a se menține cald în timp ce astăzi este așezat pe un reșou.
Acest tip de mâncare a fost mult timp refuzată de familiile înstărite care strâmbau nasul la miroul de usturoi și-l considerau o mâncare a săracilor, a celor fără maniere. Astăzi, Bagna Càuda a devenit un simbol al Piemontului, organizându-se adevărate Bagna Càuda Day.
Multe din informații și foto preluate de pe lorenzovinci.ilgiornale.it