[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Bame, legume delicatesă. Cum se prepară mâncărica de bame?

Foarte puțini dintre noi au auzit de bame, dar ce sunt bamele? Bamele sunt plante cu fructe din familia Malvaceelor (din care fac parte și bumbacul, arborele de cacao și hibiscul), care cresc până la 2m înălțime.

Planta este aparent originară din Etiopia, fiind cultivată în zonele tropicale și temperate mai calde pentru fructele sale fibroase care au forma unor păstăi verzi cu semințe rotunde albe. Fructele sunt culese necoapte (lungime sub 10 cm) și mâncate ca legume. Fructul necopt este gătit ca fasolea păstăi.

Bamele sunt importante pentru alimentația familiei

  • sunt sărace în calorii, sunt bogate în vitamine şi minerale: A, C, acid folic, tiamina, calciu, zinc, fibre, riboflavina, betacaroten, potasiu, magneziu  şi vitamina B6. Întrucât conţin acid folic, bamele sunt recomandate viitoarelor mame, acidul folic ajutând la dezvoltarea tubului neural al fătului.Fibrele superioare, regăsite în bame, ajută la stabilizarea glicemiei, micşorând rata la care zahărul este absorbit din tractul intestinal.
  • conțin mucilagii deci proprietăți emoliente, utile în afecțiuni respiratorii (laringite, traheite, bronșite, tuse), constipație, deci sunt benefice oricui, omnivor, flexitarian, vegetarian sau vegan
  • sunt agenți de îngroșare excelenți pentru supe și sosuri
  • contribuie la realizarea unor decoruri culinare deosebite, datorită formei interesante (capsula și floare) – vei obține o mâncare sănătoasă și gustoasă, cu aspect interesant (ca gustare tartinabilă, garnitură, salată etc.)

În ţările arabe, bamele sunt folosite mai ales pentru prepararea unor supe groase cu alte legume și cu carne. De asemenea, este folosită în bucătăriile din India, Brazilia și insulele Caraibe.

Mâncărică de bame

Ingrediente pentru 4 porții:
1 kg de bame
6-8 roșii
2 cepe, tocate mărunt
5 linguri ulei de măsline
sare, piper după gust
4 linguri de oțet

 

Preparare:

Se pune la fiert 1 litru de apă cu 1 linguriță de sare. Se spală bamele și taie codițele. Când apa a fiert, se pune otețul și bamele. Se lasă să dea în clocot, până ce bamele se înmoaie puțin și își schimbă culoarea, apoi se scurg.

Se taie roșiile cuburi mici sau se dau prin blender ca să iasă suc.
Într-o  tigaie se încalzeste uleiul și se sotează ceapa cu puțină sare, după care se adaugă bamele, roșiile și 1/2 linguriță de sare. Se fierb cu capac timp de 20 de minute până se inmoaie. Mâncărica de bame se servește caldă.