[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Band, Mures – O CAMPANIE DE CRACIUN PENTRU COPII SI NU PENTRU SACALI

De ani de zile, cativa romani de suflet din Italia aduna tot ce se poate pentru cei mai putin fericiti din Romania. Si anul acesta, o camanie initiata de Ioana Pertea (Torino) si Doina Mustatea (Roma) a dus bucurie copiilor din comuna Band, Mures. Nu fara peripetii insa. Pentru ca saracia unora inseamna de multe ori bunastarea si profitul altora…

Ioana Pertea

Am cunoscut-o pe Ioana Pertea cu multi ani in urma prin intermediul unei campanii umanitare incepute de ea pentru 6 copii abandonati de tata, cand a aflat ca mama copiilor este bolnava, in faza terminala, de cancer uterin. M-am alaturat ei in aceasta campanie. Eu la Roma, Ioana la Torino, ducand fiecare campania la bun sfarsit, la acei copii ajungand coletele cu de toate, stranse din donatiile prietenilor nostri care sprijina astfel de cazuri. Din pacate mama acelor copii a murit doar la doua saptamani dupa ce micutii s-au bucurat de ceea ce au primit de la noi. De atunci colaborarea noastra a continuat iar rezultatele ei au fost pe masura muncii si a implicarii.

        Sa tot fi trecut 8 ani de colaborare fructuoasa in care multe cazuri de copii bolnavi sau saraci au regasit un dram de fericire si au plans de bucurie cand, in cutiile care ajungeau la ei, gaseau ceea ce nu avusesera niciodata: o haina noua si frumoasa, o pereche de ghete calduroase pentru iarna, rechizite pentru scoala sau jucarii pe care nici nu aveau curajul sa le viseze. Unii dintre acesti copii au gasit, in cutiile trimise de Ioana si prietenii ei, ciocolata despre care au auzit vorbind alti copii, dar al carui gust nu il cunosteau. Pentru un copil sarac o bucatica de ciocolata inseamna fericirea.

 

       Asa au trecut anii peste colaborarea mea si a Ioaneai Pertea, am vorbit mult la telefon despre unele cazuri la care lucram impreuna, am schimbat mii de mesaje pentru a stabili de comun acord detalii despre cum trebuia sa abordam fiecare caz in parte. Fata in fata ne-a adus campania de Craciun din acest an, campanie inceputa tot de Ioana, special pentru copiii defavorizati, foarte multi la numar, din comuna Band-Mures, la care eu si toti prietenii mei, donatorii, ne-am alaturat cu drag.

     Comuna Band este o comuna mare, formata din aproximativ 7000 de persoane, din care 2000 de copii. 700 dintre ei provin din familii defavorizate. Intamplarea a facut ca Ioana sa gaseasca in mediul on line fotografii cu niste copii foarte saraci, murdari si flamazi, pentru care se cerea ajutorul. Cel care cerea ajutorul parea a fi un pastor din zona care, aparent, avea grija de unii copii din comunitate si le asigura o masa zilnic. Odata intrata in contact cu acest pastor, mie personal, mi-a dat motive serioase de suspiciuni si neincredere iar asta m-a impins catre cautarea de informatii. O vorba din batrani spune ca…”fum fara foc nu iese…”

      Nu am renuntat la campania care putea ajuta copiii din Band doar pentru ca un individ dubios,  precum acest presupus pastor, s-ar putea folosi de saracia si neputiinta acestor copii si cere ajutor in numele lor, ajutor care ajunge la destinatie injumatatit pentru ca, astfel, ”milostivul” si presupusul binefacator traieste comod cu familia din aceste activitati mascate in bunatate.

    Cum am facut si in alte zeci de campanii, am contactat autoritatile locale si am cerut suportul. L-am primit. Am avut la dispozitie orice informatie am dorit si promisiunea ca, odata ajunse in localitate, donatiile vor fi distribuite celor mai nevoiasi.

Atat la Roma cat si la Torino s-a facut o cursa contra timp ca toate donatiile sa fie adunate la centrele de colectare, apoi ambalate si pregatite de drum. Un merit extraordinar in aceasta campanie il are voluntariatul transportatorului Alexandru Miere. Astfel chiar in ziua de Craciun, cu un furgon plin de colete am plecat catre Torino pentru a prelua colecta de acolo si a umple o remorca, apoi am luat calea Muresului.

Asa am cunoscut-o personal pe Ioana. Nu reusesc sa descriu OMUL Ioana. Am gasit in ea un munte de bunatate, un alt munte de daruire pentru copiii defavorizati si o putere nemasurata de a infrunta orice, daca asa poate darui un zambet si poate sterge o lacrima unui copil care sufera.

Campania de Craciun pe care am desfasurat-o impreuna pentru copiii defavorizati din Band ne-a adus in fata unei situatii destul de frecvente in Romania: profitul unora si traiul imbelsugat pe spatele copiilor si batranilor saraci. Contactul nostru cu primaria Band a insemnat obtinerea unei liste clare a numarului copiilor luati in evidenta asistentei sociale, dar si a celor bolnavi de diferite tumori, leucemie si sida. Absolut toate donatiile care au plecat de la Roma si Torino au ajuns la destinatie iar distributia lor a fost facuta dupa o lista a prioritatilor familiilor defavorizate.

Aici intervine sacalismul celor care profita de pe urma defavorizatilor, sacali care, in numele Domnului si a unei false credinte, fac publice astfel de cazuri ca mai apoi sa traiasca bine, fara munca, insusindu-si o parte, poate cea mai buna si consistenta, din donatii. Presupusul pastor care publica frecvent fotografiile acestor copii si cere ajutor in numele lor ne-a contactat amenintandu-ne ca donatiile trebuiau livrate lui personal, pentru ca         fotografiile ajung in mediul on line, pentru ca el le distribuie.

In Romania zilelor noastre sarlatanii isi fac legile, pun taxe de protectie si ameninta pe cei care nu vor sa ii ajute sa traiasca fara sa munceasca. Experienta noastra in astfel de cazuri a avut si de aceasta data un rezultat bun: nu ne-am lasat inselati si intimidati de sarlatanii cu chip de inger salvator al copiilor defavorizati. Faptul ca autoritatile locale au stat la dispozitia noastra si ne-au oferit informatiile de care am avut nevoie si de aceasta data donatiile romanilor din Roma si Torino au ajuns la destinatie.

  De mentionat faptul ca saracia este sinonima cu mizeria si ca, daca omul sfinteste locul, aici omul nu are nici un aport la sfintirea lui. Nici ”pastorul” si nici oamenii de rand

Doina Mustatea – Roma

Lasă un răspuns