[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Bărbații italieni vor să lucreze ca „badante”

Gata cu preconcepția că în Italia „badantele” (îngrijitoarele) trebuie să fie obligatoriu românce sau filipineze.

Criza din Peninsulă a constrâns tot mai mulți bărbați italieni, neobișnuiți cu astfel de îndeletniciri, să caute un loc de muncă în familii, ca îngrijitori.

Potrivit Il Messaggero, într-un studiu realizat de către „Associazione Donne & Qualità della Vita” (Asociația Femei și Calitatea Vieții) a psihologului Serenella Salomoni, pe un eșantion de 1000 de bărbați fără loc de muncă, cuprins între 18 și 57 de ani, a rezultat că 1 din 2 e gata să se angajeze colf, numai să lucreze undeva. Datele care preocupă cel mai mult sunt cele care arată că 37% din participanții la sondaj sunt absolvenți de facultate și nu s-ar da înapoi de la o astfel de muncă. Mai mult, 33% dintre aceștia ar accepta și munca de noapte, de la 21 la 8 dimineața, 23% și sâmbetele.

Ce-i determină pe italieni să accepte astfel de locuri de muncă, până mai ieri neconsiderate sub nici o formă și atribuite în mod special româncelor sau femeilor de altă naționalitate?

În primul rând situația economică precară, 77% dintre aceștia având această cauză. Salariu mediu al unei îngrijitoare pentru 9 ore pe zi (teorietic însă, practic ziua de muncă a acestora fiind mult mai lungă), 6 zile pe săptămână, fiind îăntre 800 și 1000 de euro lunar. Circa 22% a declarast însăcă ar face acest tip de muncă doar ca experiență iar 10% pentru a ieși din rutină în timp ce 22% nu ascunde faptul că tânjește la o „moștenire viitoare”.