[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Befana, vrăjitoare bătrână şi noduroasă călare pe mătură

În Italia sunt diferite obiceiuri de la regiune la regiune la 6 ianuarie. Befana este o babă cloanţă cu aspectul unei vrăjitoare.

Poveștile despre ea diferă, însă cea mai cunoscută este aceea că Befana era o femeie blândă care le-a oferit mâncare şi adăpost celor trei magi de la răsărit când aceştia se îndreptau spre ieslea în care s-a născut pruncul Iisus.

Befana este înfăţişată ca o vrăjitoare bătrână şi noduroasă călare pe o mătura, având un stil asemănător cu Moș Crăciun de a lăsa cadouri, intrând în casele copiilor pe horn. Ea lasă dulciuri în ciorapi copiilor cuminţi și cărbuni de zahăr celor răi. Cum însă cărbuni sunt dulci, s-ar zice că şi cei mai puţin ascultători nu sunt chiar foarte tare pedepsiţi. Cu toate acestea copiii italieni nu sunt bucuroşi când văd cărbunii.

Practic odată cu Epifania din 6 ianuarie în Peninsulă se încheie şirul sărbătorilor de iarnă. În aceste zile la mare căutare sunt târgurile organizate cu fel de fel de dulciuri, jocuri sau cadouri în diverse pieţe din centrele marilor oraşe italiene. La Roma cel mai renumit este târgul de iarnă din Piazza Navona.

La Venezia este deja vestită baia de la miezul zilei pe care o fac peste 30 de tineri bărbaţi îmbrăcaţi în veşmintele unei babe cloanţe, aruncându-se de pe Podul Rialto, cu o înălţime de 7,5 metri, cel mai vechi pod de peste Marele Canal.

La Bologna, de ani de zile, în centrul oraşului se aranjează o Befana înaltă de 25 de metri, în care la 6 ianuarie localnicii trag cu săgeţi de foc pentru a fi feriţi de necazuri în noul an.

 

Lasă un răspuns