Venirea toamnei ne oferă posibilitatea de a alege dintr-o gamă variată de fructe şi legume de sezon. Pe lânga deliciile culinare oferite de acestea, în ultima vreme am început să ne gândim din ce în ce mai mult la beneficiile pe care consumarea lor le aduce vitalităţii şi sănatăţii noastre.
Banalele mere sunt dintre cele mai sănătoase fructe care pot fi consumate. Printre beneficii: puternic efect antioxidant datorită compuşilor care protejeaza impotriva declansarii cancerului de sân şi a cancerului de colon, ajută la prevenirea formarii pietrelor la rinichi şi contribuie la scăderea colesterolului rău, în timp ce stimulează creşterea celui bun.
Perele au şi ele efect antioxidant ce protejează împotriva radicalilor liberi, iar consumul lor menţine sănatatea inimii şi a colonului. Fiind considerate fructe hipoalergenice deseori sunt printre primele fructe recomandate la începutul diversificării alimentaţiei la bebeluşi.
Smochinele cresc în mod natural, atât în timpul verii, cât şi în timpul toamnei. Sursă grozavă de fier, calciu, fosfor şi fibre (cand sunt uscate) pot fi consumate într-o salata de sezon alaturi de mere şi migdale.
Strugurii reduc riscului de formare a cheagurilor de sânge, scad colesterolul rău şi menţin tensiunea arterială sănătoasă.
Amintim doar câteva dintre legumele de al căror consum în stare proaspătă ne putem bucura în acest sezon.
Spanacul conţine vitamina K utilă pentru oase şi protecţia inimii, utilă în cazul bolilor de ochi, cum ar fi cataracta şi degenerescenta maculara (care apar odată cu înaintarea în vârsta). Mai mult, protejează creierul de stresul oxidativ şi reduce aspectele negative declanşate de îmbătrânire, care contribuie la declinul funcţiei creierului.
Vinetele sunt importante în lupta anti-cancer, au rol antimicrobian, antiviral. Au efect benefic auspra inimii şi conţin în coaja lor un fitonutrient numit antociani nasunin, care este un puternic antioxidant şi un ajutor în lupta împotriva radicalilor liberi, ce protejeaza membranele celulare. Au un conţinut scăzut de calorii şi grăsimi, 100 de grame oferind numai 24 de calorii, însă sunt bogate în fibre solubile.
Conopida, acest broccoli de culoare alba, este bogat in vitamina K, vitamina C şi fibre. Ca şi alte legume din familia crucifere, glucozinolatele din conopidă ar putea ajtua la prevenirea formării anumitor tipuri de cancer (în special pulmonar).
Prazul este disponibil pe tot parcursul anului, deşi aroma sa este cea mai profundă primavara şi toamna. Prazul, ca şi ceapa, este o sursă bogată de prebiotice, care ajută la reglarea funcţiei intestinului.
Sfecla roşie se numără printre legumele care îşi menţin proprietăţile benefice chiar şi în urma fierberii. Luptă împotriva anemiei, protejează ficatul, menţine inima sănătoasă, previne cancerul, combate depresia, creşte rezistenţa la efort şi stimulează creierul.
Trebuie luat în considerare că o dieta care are la bază consumul crudităţilor de sezon ajută la pierderea greutăţii corporale fară a scădea imunitatea organismului. Fructele pot constitui gustarea dulce şi aromată dintre mese, care trebuie să înlocuiască consumul produselor de patiserie sau fast-food pe care avem tendinţa de a le ronţăi în timpul zilei.
Foarte important: alegeţi produsele cultivate pe plan local, ce au fost tratate chimic mai puţin pentru a-şi menţine prospeţimea.
În plus, trebuie avut grijă ca fructele şi legumele să fie consumate cât mai repede după recoltare, deoarece în timp cantitatea de vitamine şi minerale conţinută începe să se diminueze chiar dacă produsul nu prezintă încă semne de alterare.