A venit vremea cireșelor! Bogate în vitamine, minerale si antioxidanți, cireșele detoxifică organismul, prevenind mutațiile celulare și apariția cancerului.
Fructele de cireș luptă pentru combaterea anemiei, demineralizării organismului şi creşterii întârziate la copii, favorizând eliminarea toxinelor din organism.
Consumul fructelor se face atât în stare proaspătă, cât şi sub diferite preparate culinare (ceaiuri, compoturi, sucuri, siropuri, dulceţuri sau gemuri).
Cireșele scad durerea, în special cea scheletică și musculară, acționând ca analgezice naturale.
Au efecte pozitive asupra somnului, înlăturând insomniile și ajutând persoana în cauza să se odihnească mai bine.
Cireșele scad colesteolul din sânge, ajutând astfel la prevenirea bolilor cardiovasculare, a aterosclerozei, a infarctului miocardic și a accidentelor vasculare cerebrale.
Sunt indicate și hepaticilor, astfel persoanele care suferă de afecțiuni ale ficatului pot face o cură intensă de cireșe, consumând în fiecare zi două cești de cirese pe stomacul gol.
Cozile de cireşe au puternice efecte diuretice datorită conţinutului ridicat de săruri de potasiu şi flavonoide. În plus, s-au constatat şi proprietăţi astringente şi antidiareice (datorită conţinutului în taninuri), apoi proprietăţi depurative, antifebrile şi antiinflamatoare renale.
Ceaiul din cozi de cireşe este mult recomandat în afecţiuni renale, reumatism, gută, tratarea edemelor şi a celulitei.
Infuzia din cozi de cireşe neîndulcită se bea contra tusei, la dureri de stomac şi lumbago, precum şi în boli de rinichi dar este recomandată și pentru afecţiuni respiratorii (tuse, gripă, stări febrile, faringită, laringită, bronşite, pleurezie, favorizarea transpiraţiei).
Compotul de cireşe este un bun remediu pentru stările de indigestie, mai ales la copii şi persoane în vârstă.
Siropul de cireşe, preparat dintr-un kg suc de fructe şi 1,5 kg zahăr, se consumă diluat cu apă minerală sau plată şi este o excelentă băutură răcoritoare, cu efecte antifebrile, reconfortante, antianemice şi cu acţiuni în stimularea creşterii întârziate la copii, precum şi în menţinerea tinereţii.