[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Bibliotecă românească la Terni (Italia)

grup terni

O insulă românească de cultură la Terni, în inima Italiei

Cultura românească dincolo de frontiere” este titlul evenimentului de marți, 12 mai, organizat la Biblioteca Comunală din Terni de către Asociația „Floare albastră” (Fiore blu) condusă de vrânceanca Gina Dumitriu alături de editura „Rediviva Edizioni”.  Au fost prezenți directoarea instituției, Daniela Virilli, scriitoarea, traducătoarea și editoarea  Ingrid Beatrice Coman, Simona Cecilia Cruciani Baglioni, promotoare a culturii românești în Italia, scriitoarea Liliana Nechita, rezidentă la Terni, și Laviniu Enii, secretar I al Ambasadei României la Roma.

carti romanesti 2

Peste 100 de cărți, atât în limba română cât și traduceri în italiană ale  operelor românești, au fost donate acestei prime biblioteci în limba română din Terni de către Editura Humanitas, Biserica Ortodoxă Română șiAsociația „Floare albastră”.  În sală au fost prezenți elevi români din localitate, membri ai asociației , italieni, acesta fiind o manifestare care face parte dintr-o serie mai mare organizată de asociația românească, menite să promoveze cultura, limba și literatura românească în Italia, cu precădere aici, la Terni, unde există o comunitate de peste 4200 de români.

director biblioteca
Daniela Virilli, Laviniu Enii, Gina Dumitriu

Directoarea bibliotecii, Daniela Virilli, a vorbit în termeni elogioși despre manifestările culturale organizate de asociația românească și despre deschiderea instituției la schimburile interculturale care nu fac decât să îmbogățească pe toți. Editura „Rediviva Edizioni”, prin vocile lui Ingrid Beatrice Coman și Simonei Cecilia Cruciani Baglioni a făcut cunoscute cărțile pe care le publică, o activitate care ține de pasiune, de dorința de a arăta lumii „poveștile adevărate ale românilor”. Nu a lipsit nici frumosul creației românești în alte forme, prin producătorii de artizanat de la „Ele & Edy” expunând semne de carte cu motive populare și costume tradiționale pentru copii iar băcăuanul Daniel Matei a acompaniat prezentarea Lilianei Nechita cu acordurile unui nai românesc.

semne de carte traditionale
Semne de carte Ele Edy

Câțiva copii și adolescenți români, care participă la cursurile de Limbă, Cultură și Civilizație Românească organizate cu sprijinul Ministerului de Externe și ținute aici de către inimoasa Gina Dumitriu, au recitat și citit creații de-ale lor. O poveste emoționantă a fost cea spusă de Andra Bogdan care, printre rânduri, spune că „a fi îngrijitoare nu e o meserie, ci un mod de a fi pe lume”. Gândul acasă, acolo unde sunt rădăcinile, este flacăra care animează fiecare român departe de locurile natale, indiferent de vârstă. Iar  această elevă, deși este de la 6 ani aici, la Terni, după terminarea liceului va merge să facă facultatea de medicină  în România.

terni
Andra Bogdan
naist daniel Matei
naistul Daniel Matei

 

copii romani terni

Laviniu Enii, secretarul cu probleme de comunitate al Ambasadei României, a adus din partea instituției  noile manuale pentru cursurile de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și a încheiat cu îndemnul   „fiți mândri că sunteți români și nu uitați că una din puținele legături cu țara, dar foarte importantă, este lectura în limba maternă. Citiți cu gândul că mulți dintre voi vă veți întoarce odată acasă!”

O inițiativă care a arătat că, indiferent unde s-ar afla, românii țin la identitatea lor culturală și pot, dacă vor, să creeze insule ale orgoliului chiar în centrul comunităților străine.

Cristi Merchea