[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

BNR – România are creştere economică de 5,2% (cea mai mare din UE) dar resursa forței de muncă epuizată

isarescu-1470319563

BNR a publicat vineri, 11 noiembrie, minuta şedinţei Consiliului de Administraţie din 4 noiembrie, în care se menţionează ultimele ale economiei românești, www.zf.ro

Astfel, Banca Naţională a României spune că în trimestrul al treilea se remarcă o scădere a creşterii economice, datorită încetinirii creşterii consumului şi a lucrărilor de construcţii. Producţia industrială a început să accelereze, iar creşterea deficitului de cont curent s-a stopat, datorită intrărilor de fonduri europene.

Pentru prima dată, BNR se arată preocupată de tendinţa de epuizare a resurselor disponibile de forţă de muncă. ”Semnalizată tot mai intens de indicatorii specifici şi de sondajele de specialitate”. Această creştere economică, cu mult peste aşteptări, este aşteptată să ”decelereze” pe termen mediu, dar să rămână peste ritmul potenţial. În primul semestru, România a avut o creştere economică de 5,2%, cea mai ridicată din Uniunea Europeană

Dinamica creşterii economiei româneşti va fi probabil cea mai ridicată din Uniunea Europeană în anul curent şi va continua să ocupe ulterior locuri înalte în această ierarhie, inclusiv în regiune, menţionează BNR. Ultimele date indică o creştere economică anuală cuprinsă între 5,5% şi 6%. Pentru anul viitor, primele prognoze indică o creştere economică de peste 4%.

BNR spune că aceste măsuri de creşteri salariale şi reduceri de taxe ar putea avea repercusiuni nefavorabile asupra costurilor de finanţare externă şi a comportamentului cursului de schimb.
Citiți mai mult pe:   www.zf.ro