[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Bogdan Stanoevici – Ministrul pentru românii de pretutindeni la Viena

bogdan stanoevici

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a efectuat în perioada 24 – 25 octombrie , o vizită în Austria. Programul a inclus întâlniri cu reprezentanți ai comunităților românești din mai multe localități și cu o serie de reprezentanți ai autorităților locale, precum și participarea la o serie de manifestări culturale organizate de către asociațiile românești.

Oficialul român a avut o întrevedere cu Michael Schickhofer, Ministru pentru Familie, Tineret și Afaceri Sociale în guvernul landului Steiermark. Au fost abordate teme de interes comun, legate de programele de educatie duală, în care firmele austriece au un interes deosebit, de cursurile de recalificare și reconversie profesională care pot fi organizate prin parteneriate ale Camerelor de Comerț din cele două țări, dar și de posibilitatea construcției de proiecte comune în domeniul agriculturii bio și celei cu caracter tradițional din zona montană.

La sediul Consulatului Onorific al României la Graz, ministrul delegat a întâlnit-o pe Mihaela Albu, fizician și cercetător, căreia i-a fost acordat recent titlul “Femeia Anului” în Austria. Demnitarul român a adresat felicitări pentru distincția primită și a accentuat interesul României în recunoașterea și promovarea internatională a elitelor sale.

Programul vizitei a continuat cu deplasarea la Mondriach, unde comunitatea românească a pus bazele unor afaceri de succes, dar este implicată și în numeroase proiecte legate de păstrarea identității românești, cum sunt cele dezvoltate de asociația “Dor Călător”. Ministrul delegat Bogdan Stanoevici a vorbit despre importanța majoră a acestui tip de implicare și a apreciat ca un excelent exemplu buna integrare a românilor din această zonă în comunitățile locale.

Pe agenda, a mai figurat o vizita în Parohia Ortodoxa Română “Sfinții Arhangheli Mihail si Gavril” din Knittefeld, precum și o întâlnire cu artiștii români din Austria, organizată de către Five Plus Gallery din Viena.

În încheiere, demnitarul român a fost prezent, alături de reprezentanți ai autorităților locale din Viena și de numeroși membri ai comunității românești din capitala Austriei, la evenimentul “Vino acasă la Brâncuși!”, organizat de Asociația “Mihai Eminescu”. Programul a cuprins un spectacol susținut de ansamblul folcloric “Doina Gorjului”, precum și ceremonia de premiere a unor personalități ale comunității românești din Austria.

comunicat MAE