[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

“Bonus Diabete” – 500 € pentru cei bolnavi sau pentru „badantele” care îngrijesc bolnavi cu diabet

      În Italia circa 3,5 milioane de oameni suferă de diabet. Se estimează însă că un alt milion ar suferi fără să o știe, ceea ce ar duce la apropae 5 milioane în următorii 10 ani.

      Diabetul este o  boală croinică care prezintă un nivel foarte ridicat de glucoză în sânge (așa numita hiperglicemie) care este provocată de o cantitate sau de o funcțiune alterată a insulinei, hormonul produs de pancreas care permite glucozei să intre în celule și să servească ca sursă energetică corpului nostru. Dacă acest mecanism o ia razna, glucoza se acumulează în exces în sânge.

       Diabetul intră în caregoria bolilor de invaliditate și, deci, cine suferă de diabet are dreptul să se folosească de anumite beneficii ale legii.

       Astfel, în primurl rând, ajutorul de însoțitor (l’indennità di accompagnamento) este, pe anul 2019, de 517,84 €valabil pentru 12 luni și este scutit IRPEF (adică nu este taxat și nici nu se declară în mdelul 730). Acesta se acordă indiferent de situația fiscală a angajatei (venituri personale, conjugale, situație familială).

TABELĂ de invaliditate pentru cei care suferă de diabet

  • diabete mellito di tipo 1 o 2 con complicanze micro-macroangiopatiche e manifestazioni cliniche di medio grado: invalidità dal 41% al 50%;
  • diabete mellito insulino-dipendente con mediocre controllo metabolico e iperlipidemia o con crisi ipoglicemiche frequenti nonostante la terapia: invalidità dal 51% al 60%;
  • diabete mellito complicato da grave nefropatia e/o retinopatia proliferante, maculopatia, emorragie vitreali e/o arteriopatia ostruttiva: invalidità dal 91% al 100%.

Cine poate cere invaliditatea

Cererea de invaliditate civilă s eface dupăc e diabetula fost diagnosticat și, ulterior, certificat de către medicul curant.

Certificatul se trimite telematic la INPS după care, tot în mod telematic, se trimite la INPS (Institiutul Național de Asigurări de Sănătate), atașând din nou certificatul și eventuale alte documente cerute. Pacinetul se poate adresa și unui patronat sau CAF pentru această operațiune.

Astfel INPS va convoca interesatul pentru o vizită medicală în fața unei comisii de specialitate care va aproba sau nu cererea.

În cazul în care invaliditatea nu îi este recunoscută, interesatul poate face recurs în termen de 6 luni de la noficicarea negației.

Mai multe detalii AICI

Lasă un răspuns