[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Bonus Nido – Noul ajutor pentru plata creșelor publice sau private în Italia

Părinții care își cresc copiii în Italia, pot solicita, începând de anul acesta acordarea unui ajutor bănesc destinat plății taxelor la creșele publice sau private. Acest ajutor se numește Bonus Nido și se acordă pentru plata taxelor la creșe, indiferent dacă acestea sunt publice sau private.Valoarea bonusului este de 1000 de euro pe an și se acordă părinților cu copii născuți sau adoptați începând cu data de 1 ianuarie 2016.

Bonusul Nido se acordă indiferent de veniturile părințilo, fără declarația ISEE (Indicatore della situazione economica equivalente). Ajutorul va fi acordat în rate lunare, timp de 11 luni, 91 de auro.

Cine poate primi acest bonus și cum se poate solicita acesta

Ajutorul pentru creșă poate fi solicitat de către:

  • cetățenii italieni;
  • cetățenii dintr-un stat membru al UE;
  • persoanele cu permis de rezidență de lungă durată;
  • persoanele cu permis de rezidență pentru persoanele extracomunitare, membre ale familiei unui cetățean UE;
  • persoanele cu permis de rezidență permanentă pentru persoanele extracomunitare;
  • persoanele cu statut de refugiat politic;
  • persoanele cu rezidență în Italia.

Solicitarea pentru acordarea acestui ajutor trebuie făcută de părintele care are în sarcină plata taxei de creșă.

Ea se poate face utilizând site-ul INPS, prin Centrul de Contact Integrat (Contact Center Integrato) – telefon 803.164 (număr verde) sau 06 164.164 (număr de telefon cu taxă) sau prin intermediul patronatelor (instituții ce asigură asistență și protecție angajaților, pensionarilor și tuturor cetățenilor italieni aflați pe teritoriul Italiei).

Acest ajutor poate fi solicitat și de părinții care sunt nevoiți să angajeze persoane care asigură asistență la domiciliu copiilor cu vârsta de până la trei ani, care au boli cronice grave.

În cazul familiilor cu mai mulți copii și care au dreptul de a beneficia de acest ajutor, solicitarea se face pentru fiecare copil în parte, potrivit Avocatnet.ro.