[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Brâncuși s-a mutat la Velletri

DSC_3428

O expoziție de sculptură de mare finețe a fost deschisă de o româncă la Velletri (Roma)

Emotii de toamnă” este titlul expoziției personale de sculptură a artistei românce Carmen Chirică inaugurată sâmbătă, 25 octombrie,  la Institutul de Artă San Marcello de Rossi din Velletri.  

O expoziție la care au participat, pe lângă curatorul și președintele instituției Alessandro Filippi, ministrul plenipotențiar al României la Roma, Dan Eugen Pineta, asesorul la cultură al primăriei Velletri, Sabina Ponzo, prieteni, artiști italieni locali, români și membri ai Asociației Românilor din Velletri, jurnaliști, curioși de ocazie.

Dacă marele Brâncuși ar fi trăit, ar fi fost fericit să vadă nu pe cineva care i-a copiat stilul, ci pe un artist român care simte, trăiește și modelează piatra cu o măiestrie demnă de admirația marelui sculptor.

Cuvinte de laudă au avut toți oratorii care s-au arătat surprinși de măiestria româncei, ministrul Dan Pineta arătând că integrarea cetățenilor noștri în Italia se face și prin aceste forme, prin artă și nu numai prin munca brută.

carmen2Carmen Chirică este o poveste. Este românca artistă care a emigrat în Italia pentru a-și urma soțul și care, după o scurtă perioadă de muncă asemănătoare tuturor celor care vin la început, și-a urmat visul și pregătirea. Atât ea cât și soțul său,

Absolventă a Academiei de Arte Plastice din Iași, Carmen Chirică pleacă în 1999 din România pentru a-și urma soțul. Va munci ca mai toate româncele, la curățenie sau în familiile italienilor pentru ca, încet-încet, să se apropie de ceea ce îi plăcea mai mult: arta pietrei. Pasiunea nu îi este întreruptă ba, mai mult, ”îi crește în pofida oricărui obstacol” așa cum ne spune într-un interviu  în exclusivitate.

Urmează să lucreze la un loc de muncă pe care în Italia nici o femeie nu l-ar face: în cariera de marmură din localitatea Velletri unde proprietarul, Mongardini, o descoperă, îi apreciază talentul și o lasă să facă ce vrea. ”Tu poți să iei orice piatră și să faci ce vrei”, i-a spus acesta. Deja era prea mult iar încrederea acordată i-a dat și mai muolt curaj. Așa se ajunge că proprietarul firmei Mongardini îi comisionează lucrări pentru persoane fizice, instituții … Chiar dacă la Biserica din Velletri pe Madona din interior ”ditta Mongardini”, lucrarea este opera lui Carmen.

Statul la firmă o constrânge totuși să creeze în special lucrări decorative, intarsii, mozaice așa cum cereau comisionarii. Plecarea de acolo îi va aduce și mai multă libertate de creație iar lucrările expuse în această expoziție sunt rodul exprimării acestui sentiment în care artiștii se regăsesc cel mai bine.

DSC_3436
Asesorul Culturii din primăria Velletri, Sabina Ponzo, vorbind despre lucrările lui Carmen

De la dalta și ciocanul clasice, Carmen trece la unelte mai performante care o ajută să finiseze și modeleze așa cum visează.

O serie de lucrări se află într-o altă expoziție, colectivă, la Pescara. Expoziția de la institutul din Velletri este prima personală dar, ce este de menționat, este ideea unui alt artist velletran, Umberto Titito, vecin al lui Carmen, care o impulsionează și o îndrumă să facă acest pas.

Expoziția poate fi vizitată până marți, 4 noiembrie.

carmen
Cu prietena Eliza Puscoi

Cristi Merchea sculptura 4 sculptura 2 sculptura 1