[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Brânza Pule, 1000 €/kg, dar 50g ajung la 10 persoane

Cu un nume care în românește nu suntă prea prietenos, brânza „pule“ este un produs făcut nu departe de noi, în Serbia, și este unul dintre cele mai scumpe produse alimentare din lume. Dar și cea mai scumpă brânză din lume.

De ce? Pentru simplul fapt că aceasta se face din lapte de măgăriță iar la realizarea unui singur kilogram sunt necesari 25 l de lapte. Numai că o măgăriță dă, pe an, 20 de litri de lapte, adică cam cât dă o vacă într-o zi. Această delicatesă ajunge astfel pe rafturi la nici mai mult, nici mai puțin de 1000-1250 euro/kg.

Unde se produce?

la ferma din rezervația naturală Zasavica din Serbia, sunt crescute 190 de măgărițe – dintr-o rasă autohtonă balcanică – dar numai 20 dintre acestea dau lapte și sunt mulse manual. Secretul acestui tip de brânză este bine păstrat și nicăieri altundeva nu se mai face.

Ce face special acest lapte?

laptele de măgăriță nu conține cazeină (substanță proteică) iar grăsimea nu depășește 0,5-1% ceea ce face ca procesul de coagulare să fie imposibil. Astfel, pentru a-l face brânză, e nevoie de completarea cu aditivi și lapte de capră de până la 40% (dar aceasat este o chestiune relativă pentru că secretul e bine ținut).

Cum este brânza?

Brânza este una albă, moale dar, ceea ce o face din nou specială este faptul că este foarte sățioasă, cu 50 de grame mulțumind 10 persoane. De altfel ea se și vinde în forme de câte 50 g fiecare. Mai mult, ea are un termen de garanție de șase luni.

Semnalat de Elvira Colțea

Lasă un răspuns