[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

„BROSCARII” ȘI LEGILE LOR

Sorin Nedea, un român rezident de 23 de ani la Bologna, activ în societatea italiană la fel cum și în comunitatea românească, ne-a trimis un text mereu de actualitate.

Sorin Nedea

Într-o discuție recentă pe tema declarației de venit și a taxelor de plătit în Italia, am citit un comentariu al unei doamne care afirma că „nu le dă nimic broscarilor”. Din câte înțeleg respectiva doamnă lucrează în Italia cu contract legal, deci are toate drepturile prevăzute de lege.

Fac o premiză: stau de peste 23 de ani în Italia, am dublă cetățenie româno-italiană și doresc să-mi petrec restul vieții aici. Sigur, nu toți sunt în situația mea. Mulți au venit cu scopul de a strânge bani și de a se întoarce. Le e dor de patria-mamă și asta e foarte frumos. Întrebarea este: cum ne comportăm atâta timp cât stăm aici?

IUBESC ȘI RESPECT ITALIA. O iubesc pentru că mi-am petrecut mai bine de jumătate de viață aici și, fără să aduc alte argumente, aici voi rămâne. Deoarece nimeni nu m-a obligat să iau această decizie și am făcut-o voluntar, asta înseamnă că îmi place viața în Italia. Dacă nu aș iubi-o aș trăi într-o continuă frustrare. O respect pentru că mi-a oferit oportunități pe care România nu a fost în stare să mi le ofere. A respecta o țară înseamnă a-i respecta legile și oamenii ei.

Nimeni nu e obligat să iubească Italia. Însă cine muncește aici, cine câstigă bani pe care nu i-ar câștiga în România, cine beneficiază de toate drepturile în mod egal cu un cetățean italian chiar dacă el e străin, acela este OBLIGAT SĂ RESPECTE ITALIA. Dacă nu, locul lui nu e aici. Vă e dor de România? Vă înțeleg, dar dacă stați (temporar) aici e corect să respectați acest loc.

Românii din Italia au aceleași contracte naționale ca și italienii. Au aceleași drepturi: sănătate, învățământ, ajutor social, case populare, pensii etc. Toate acestea sunt la un standard mult mai ridicat decât în România, cred că nimeni nu o poate contesta. Ei bine, ca să se poata oferi aceste servicii sociale lumea plătește taxe. Toți cei care muncesc legal plătesc taxele, și cine nu o face este un infractor în fața legii.

Ești badantă? Trebuie să depui 730 (modelul declarației de venit n.r.) și să plăști impozitul pe profit, dacă e cazul. Lucrezi în alt sector și “datore di lavoro” e persoana juridică? Atunci îți va da un CUD (certificato unico dipendente) anual și nu ești obligat să depui modelul 730 deoarece impozitul pe profit este deja plătit, dar dacă faci 730 ai posibilitatea să scazi anumite taxe. Ai mai mulți „datori di lavoro” (amgajatori) în decursul unui an? Atunci trebuie să depui modelul 730.

Asta e legea. Legea nu admite ignoranța. Și nici nu te întreabă dacă îți plac sau nu „broscarii”.

E CORECT SA NE CEREM DREPTURILE, E ESENTIAL SĂ NE RESPECTĂM OBLIGAȚIILE.

Sorin Nedea