[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

BUNA VESTIRE

obiceiuri-traditii-buna-vestire1

Buna Vestire este prăznuită de Biserica Ortodoxă pe 25 martie. Buna Vestire sau, popular, Blagovestenia (termenul slav corespunzător celui de Bună Vestire), este praznicul în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naște pe fiul lui Dumnezeu.

Buna Vestire este cunoscută în calendarul popular sub denumirea de Ziua Cucului. De ce ziua cucului? Pentru că în această zi are loc primul său cântec, prin care anunță vestirea primăverii.

traditii-si-obiceiuri-de-bunavestire

Potrivit tradiției, dacă primul cântec al cucului era auzit pe stomacul gol, în spatele omului, era semn rău:

„Cucu-n spate mi-a cântat

Și moartea m-a săgetat!”

Exista obiceiul ca în această zi, să se numere de câte ori cucul își cânta numele, număr care ar însemna câți ani mai avem de trăit.

Flăcăii și fetele îl intrebau pe cuc când se vor căsători:

„Cucule voinicul

Câți ani îmi vei da

pân’ m-oi însura (mărita)?”

Dacă se întâmpla ca după rostirea acestor cuvinte, cucul să cânte, cântecul sau echivala cu un an de aștepare. Dimpotrivă, dacă el tăcea, tăcerea sa era semn că avem de-a face cu o căsătorie grabnică.

De asemenea, craca pe care a cântat cucul de ziua sa, era tăiată și pusă în scăldătoarea fetelor, în speranța că flăcăii nu le vor ocoli.

traditii1

Unele femei din Bucovina fac în dimineața acestei zile foc în ogradă înaintea ușii și pun alături pâine, sare și apă ca să se încălzească, să mănânce și să bea apa ingerii. Pâinea și sarea o dau mai apoi de pomană.

Mai mult, atunci când auzi cucul cântând pentru prima oară de Buna Vestire, pentru a avea parte de un an îmbelșugat, plin de sănătate și curățenie sufletească, este bine să ai straie curate, să fii primenit și să porți cu tine o monedă.