[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Când cade Paștele ortodox și cel catolic în 2016 ?

c3aenvierea-domnului-1

Paştele ortodox şi cel catolic cad destul de rar în aceeaşi zi, iar aceasta se datorează faptului că la stabilirea datei sărbătorii se folosesc calendare diferite: cel Iulian şi cel Gregorian. Cu toate acestea, în ultimii cinci ani, cele două sărbători au coincis de mai multe ori: în 2010, 2011 şi 2014.

În 2016 cele două sărbători sunt la o distanţă mai mare de o lună: paştele catolic pe 27 martie, potrivit calendarului romano-catolic, iar cel ortodox pe 1 mai, potrivit calendarului creștin ortodox.

Abia în 2017 ortodocşii şi catolici vor mai sărbători deodată sărbătoarea, pe 16 aprilie.

Paştele este o sărbătoare a cărei dată este variabilă şi în jurul căreia sunt fixate alte sărbători, precum Rusaliile. Regula după care se calculează ziua exactă a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în 325 e.n. Astfel, Paştele Ortodox este sărbătorit, în fiecare an, în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară. Dacă această duminică se suprapune Paştelor iudeilor (14 Nisan – a şaptea lună a anului ecleziastic şi prima lună a anului civil în calendarul ebraic), sărbătoarea va fi mutată în duminica următoare.

 Roxana Mihaela Tache