[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Cartea de Aur a Moldovei – 1800 de oameni extraordinari

Joi, 26 octombrie, la Ambasada Republicii Moldova din Roma, un eveniment unic în felul său, desfășurat sun patronajul instituției gazdă, dar și cel al Agenției Naționale de Tursim din Moldova și al Ministerului Muncii și Politicilor Sociale din Italia a reunit tineri moldoveni și români. Motivul: prezentarea unei lucrări de excepție, Cartea de Aur a Republicii Moldova.

Evenimentul, parte dintr-o serie mai lungă, a fost organizat de către inimoasa Ludmila Posiletcaia, CEO Aster Club cu sprijinul Carolinei Tihohod, noi.md și al mai multor parteneri economici și instituționali. Gazdă, ambasadorul Moldovei în Italia, ES Stela Stîgaci

Ce este Cartea de Aur? Este, pentru noi, cei prezenți, la o primă vedere, un monument dedicat celei mai mari comori a Moldovei: capitalul uman. Realizată printr-o muncă laborioasă de peste 4 ani de către profesorul Denis Roșca – prezent la întâlnire în streaming video -, cartea este o extraordinară colecție de peste 1800 de biografii ale personalităților ilustre ale Moldovei care au excelat în mai multe domenii. Volumul, cu informații traduse din 18 limbi ale lumii, a obținut o însemnată recunoaștere în patria sa, el fiind cumpărat de multe școli și instituții, autorul acestuia fiind declarat „Omul anului 2016” la categoria Știință și Cercetare de către Televiziunea Moldova.

Ludmila Posiletcaia, cea care a condus întreaga manifestarea vorbit despre misiunea acestei cărți și a acestui tur, aceea de a promova Moldova drept destinație turistică excelentă, de a face cunoscuți oamenii acestei țări, de neegalat în ospitalitatea lor. Cartea, „un bilete de vizită” al țării în străinătate și va fi tradusă și în engleză și italiană.

Noi nu avem nici petrol, nici gaz, și-a început ambasadorul Stela Stîngaci alocuțiunea. Dar avem resurse mult mai valoroase, resurse de aur, care sunt pământul nostru și oamenii noștri. Iar un pământ bogat nu poate să dea decât fructe excelente. A dat, astfel, foarte multe personalități de talie mondială, numai că împrăștiate în secole și în toată lumea. A fost nevoie de un pasionat ca Denis Roșca pentru a aduna toate aceste fructe într-o foarte frumoasă Carte de Aur.”

„Îmi doresc, prin acest tur de prezentare a cărții și prin cartea însăși, să facem mai bine cunoscută țara noastră în Italia, să o promovăm ca pe o țară bogată în oameni, lucruri, dar mai ales ca pe o destinație turistică, mai ales că în acest an am susținut prezența Moldovei la târgurile de tursm de la Milano (BIT) și Rimini.

Aș vrea să dau, acestei cărți și acestui tur de prezentare, o altă cheie de citire, și anume, aceea de a cunoaște și a face cunoscută mai bine comunitatea moldovenească care se află aici, în Italia. O comunitate de peste 200.000 de persoane, o comunitate nu doar numeroasă ci și de calitate deosebită: peste 400 de medici care-și desfășoară activitatea în majoritate în nordul Italiei. Avem peste 4000 de antreprenori, o asociație a acestora, 26 de mii de elevi, din care peste 4000 de studenți, mulți profesioniști, artiști, scriitori, pictori, sportivi de talie mondială.

Zilele trecute, frații Crăciun, naturalizați italieni, au câștigat bronzul la campionatul mondial de caiac-canoe, urcând Italia pe podium după o absență de 8 ani.

Vă sfătuiesc să începeți, cineva dintre noi, cei care trăim în Italia, să vă gândiți să faceți o Carte de Aur a comunității care trăiește, muncește și crează aici, în Italia” a fost mesajul final al șefului diplomației. 

În colegament de la Chișinău a vorbit autorul cărții, care a prezentat munca sa și o mică parte a celor existenți în carte, lucruri extraordinare care merită din plin a fi cunoscute. 

Evenimentul a fost, dincolo de frumusețea ambientului și a temei, un exemplu de organizare și promovare a unei comunități care arată ce mare popor se află între granițe mici, ce mari oameni a dat lumii, dar puțin cunoscuți; acum însă, prin această carte, mai ușor accesibili. 

Cristi Merchea

Lasă un răspuns