Duminică, 30 octombrie, comuna Nistorești a fost gazda unui eveniment cultural care a adunat în jurul lui un număr impresionant de localnici.

Protagonistele evenimentului au fost două cărți iar prezentarea lor în mijlocul nistoreștenilor a adus în inimile acestora bucurie și incontestabila dovadă că satul vrâncean este încărcat de tradiție, istorie și cultură.
Prima carte, MONOGRAFIA NISTOREȘTII VRANCEI, autor Ștefan Neagu, este o carte a căror file conturează puternic identitatea istorică a locului, iar autorul scrie despre asta pe prima pagină a cărții: ”Am indrăznit să scriu despre ținutul din care am fost zămislit, dintr-o îndoită datorie: față de moșii și strămoșii mei, care s-au jertfit și au păstrat Țara Vrancei și din respect și recunoștință față de cei care au lăsat, pe mii de pagini, înscrise realitățile acestei lumi.”
A doua carte, POEZIA SATULUI NATAL, autor Ionica Popa, este cartea devotamentului și atașamentului românului emigrant față de pământul natal, față de țară, familie și față de tot ceea ce ține de radacinile identitare.

Ionica Popa, fiică a comunei NIstorești, este unul din milioanele de români plecați peste hotare în căutatea unui trai mai bun, iar existența cărtii de versuri dovedește nu doar că românul s-a născut poet ci confirmă că oriune ar pleca în lume, își poartă România-n suflet și o iubește necondiționat.
Evenimentul a fost organizat de Primăria Nistorești, condusă de primarul Teodor Dobre și a avut ca invitați de onoare pe directorul Muzeului Vrancei, istoricul Romeo Valentin Muscă și prefectul Nicușor Halici.

Venit special de la Roma, Neacșu Alexandru, președintele și coordonatorul Asociației socio-culturale, ULPIA TRAIANA ROMANĂ, a adus din inima Romei propunerea de înfrățire a comunei Nistorești cu una din comunele Italiei, Arlena di Castro.
Evenimentul a fost prezentat de Gabriela Popa, directorul Revistei INFOZONE din Brăila, promotor al satului românesc și organizator de evenimente culturale în zona rurală.
Pe lângă meșterii populari din zona, a fost prezent cu o expoziție impresionantă de lucrări și Vasile Tudorache, poet și sculptor în lemn, Ștefan Jurja, originar din R. Moldova, un luptător în razboiul de pe Nistru și un apărător neobosit al românismului din Basarabia, Costică Neagu, profesor conferențiar, colonelul în rezervă, Anghel Eugen, poetul brăilean, Virgil Andronescu, jurnalistul Mihai Vintilă și alții.
Partea artistică a evenimentului a adus pe scenă grupuri de copii și adulți din zonă iar în final folclorista și etnologul Ana Maria Botezatu, una din marile doamne vrâncene ale cântecului și portului popular care pun la loc de mare cinste județul Vrancea.
Doina Mustățea