[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

„Casu marzu” (Cașul cu viermi) – o delicatesă sardă

casu-marzu-cea-mai-periculoasa-branza-din-lume-te-asiguram-ca-n-ai-avea-curajul-sa-o-mananci_4_size1

Ați auzit de „casu marzu”, adică de cașul stricat? Ei bine, locuitorii insulei italiene Sarenia îl produc și consumă din moși-strămoși. Este un produs tipic al Sardeniei dar înainte de a-l consuma e bine să știți cu ce și cum este produs. 

Particularitatea acestui caș este aceea că este „colonizat” cu larve ale muștii de caș (Piophila casei), o insectă care își depune ouăle pe formele de caș din lapte de capră sau oaie. Astfel nasc larvele care se hrănesc și cresc în interiorul formelor de caș. Un caș cu viermi în toată regula.

Uniunea Europeană și normele alimentare impuse de aceasta au interzis fabricarea și comercializarea acestui tip de brânzet care contravine regulilor de igienă. Regiunea Sardegna a introdus ănsă acest produs pe lista produselor agroalimentare tradiționale italiene, salvându-l de la dispariție.

Partea cea mai interesantă a consumării acestuia este că se face numai când viermii sunt vii, odată uscat cașul și morți viermii considerându-se expirat.


casu-marzu-cea-mai-periculoasa-branza-din-lume-te-asiguram-ca-n-ai-avea-curajul-sa-o-mananci casu-marzu-cea-mai-periculoasa-branza-din-lume-te-asiguram-ca-n-ai-avea-curajul-sa-o-mananci_2

Casu marzu: „Cașul cel mai periculos din lume”

În 2009 Guinness book  a acordat cașului Casu Marzu titlul  „cel mai periculos pe lume pentru sănătatea ființelor umane”, lucru care a  înfuriat opinia publică italiană. Un grup de parlamentari alături de Consiliul regional au dat în judecată cunoscuta publicație pentru că a „călcat în picioare și umilit în mod injust regiunea Sardegna”.

Nu numai în Sardenia

Casu marzu nu este unic însă. Astfel de brânzeturi se mai găsesc și în alte zone al eItaliei, precum „marcetto” sau „cace fraceche” în Abruzzo, „gorgonzola cu greieri” (corgonzola coi grilli), un tip denumit așa după viermii „care sar”; în regiunea Genova, „saltarello” (săltărețul) din Friuli, „furmai nis” în Emiglia Romagna, „frmag punt” în Bari și alte câteva regiuni dar și în Franța.