[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Câte pierderi avem în Italia?

Prezent în locurile unde românii din Italia au avut și au în continuare de suferit din cauza cutremurului, deputatul de diaspora Aurelian Mihai vine cu o altfel de analiză față de cea cunoscută de toți.

20160828_181134

Despre tragedia datorată cutremurului din Italia, în urma căruia au murit 11 români, s-au scris mii de rânduri!

Este salutară prezența din prima zi la fata locului a bisericii române prin preoții săi, a reprezentanței românești în Italia din primele zile, a  presei românești din Italia și a presei din România, a voluntarilor care au ajutat la salvarea multor oameni din clădirilenăruite.

Avem conaționali decedați, o parte au fost transportați în țară, avem încă patru românce spitalizate, avem români care se afla în taberele ridicate pentru sinistrați, oameni care dorm în corturile amenajate de autoritățile italiene.

Pentru că singurul dialog oficial este menținut de Ministerul Afacerilor Externe, prin reprezentanțiisăi la fata locului, aflându-mă în Amatrice zilele trecute, am încercat să aflu care era prezența românească cunoscută în localitate.

20160828_185727

Mi s-a transmis că în statistica oficiala a Primăriei se regăseau 77 de cetățeniromâni, cel mai în vârstă, născut în 1953, cel mai tânăr în 2005.

Am întrebatcâte persoane cunoaștem ceva referindu-ne doar la cele din localitate, câte au pierit în urma cutremurului, mi s-a răspuns că sunt 10 victime din localitate, câte sunt spitalizate, din patru persoane, doua proveneau din Amatrice, iar alte șase dintre acestea le-am cunoscut în tabărăsinistraților, alături de alta familie(Harabor) dintr-o localitate învecinata, la trei kilometri de Amatrice.

Mi s-a mai comunicat că încăcâteva persoane, ar fi trebuit să fie în tabără, dar erau plecate în San Lorenzo, o alta localitate învecinata!

La un calcul simplu, rezulta o diferența considerabila intre cifra oficiala de 77 de români și ceea ce avem, o diferența care bate lejer peste 50 de persoane despre care nu cunoaștem nimic oficial.

Nu mai socotim câte persoane erau venite la munca temporar și neînregistrate oficial, lucrători în fermele de căpșuni din zona, în agricultura sau menaj însoțind familiile de italieni pe perioada verii. Oricine își poate imagina că în zona epicentrului cutremurului, în Amatrice, se aflau mult mai mulțiromâni.

Am făcutcâteva eforturi pentru aflarea datelor de contact ale românilor din localitate, este aproape imposibil că autoritățile italiene să nu ofere detalii cu privire la aspectele care ne-ar interesa enorm în stabilirea cat mai corecta a numărului celor care trăiau în oraș. Nu este nimic imposibil. Abia dupăcâteva ore, reprezentantul ambasadei, care a rămas în localitate și cu ajutorul unui alt român, au reușit să îmi clarifice faptul că vom avea posibilitatea să cunoaștem datele de contact ale românilor în câteva zile, minim doua!

Oare cat de multe vieți s-ar fi salvat dacăîncă din prima zi am fi avut cunoștința de aceste date și dacă echipele de salvare formate din cei prezenți la fata locului ar fi trecut pe lângă fiecare locuințatelefonând celor care figurau înregistrați la acea adresa, eliminând persoanele care ar fi confirmat telefonic că sunt în afara oricărui pericol?

Ținând cont de speranța de viată în urma unui cutremur, lipsa apei și a rănilor ar fi o minune ca după 6 zile să mai existe cineva în viață.

Așadar, autoritățile ar face bine să clarifice aspectul informațional, pentru a avea o cifra reala a românilor care trăiesc, care sunt încă dispăruți.

Pur și simplu nu îmi permit să fiu liniștit citind statistica care anunța doar un dispărut intre români! As vrea să cunosc o statistica completa și as vrea să fie făcute publice toate datele referitoare la cetățenii noștri!

Este obligatoriu să cunoaștem cu toții răspunsul la următoarele întrebări:

  1. Câți români sunt încă spitalizați?
  2. Câți români se afla în taberele de sinistrați?
  3. Câți români au răspuns la apel fiind în viată în afara oricărui pericol?
  4. Câți români dintre cei care au scăpat cu viată au plecat către România?

Eu cunosc doar câteva cazuri, patru persoane care au plecat astăzi către județul Gorj cu un autocar, familia Iosub, cel puțin două persoane, frate și cumnata care au plecat către Suceava de doua zile, fiind deja în țară, o persoană care a plecat la Bacău cu un zbor din Roma astăzi!

  1. Câți români primesc asistența sanitară și psihologica necesară ținând cont de situația în care se află?
  2. Unde sunt restul românilor draga MAE????

Ar fi cazul să cunoaștem cu toții lista localităților afectate, dacă exista altele decât cele cunoscute, Acumula, Amatrice, Saletta, Posta Arquata del Tronto sau Pescara del Tronto, Câți cetățeni români locuiau în fiecare localitate afectată de cutremur și care este cifra reală ținând cont .

Comunicat al deputatului de diaspora AurelianMihai