[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Câți români sunt în Europa?

       Câți români sunt în Europa?

       De 30 de ani de zile România e lovită de hemoragia emigrării, fără ca aceasta să dea semne de oprire. Iar ceea ce spunem nu este nici o noutate și nici vreo altă formă de prezentare. Ceea ce este nouă însă este cifra exactă, oferită de americani, mai precis de aplicația Facebook la care aproape noi toți, zilnic, ne conectăm. Aceasta (aplicația), spre deosebire de Statul Român care nici nu s-a opus emigrării dar nici nu a ridicat un deget pentru a afla câți cetățeni lipsesc la apel, este foarte precisă.

       Astfel, într-o discuție cu Laurențiu Barbu, specialist în marketing și comunicare, proprietarul companiei ADX Digital Agency  din București, am aflat că în Europa există, în acest moment, 4.700.000 de cetățeni români. Impresionant!

       Cifra este exactă și vorbește despre cei care, pe conturile lor, s-au declarat români, au de la minim 13 ani până la peste 65 și vorbesc limba română. Printre ei există, bineînțeles, și ceva oameni de afaceri temporar aflați aici, personal diplomatic sau turiști. Dar numărul lor e nesemnificativ. 

        Mai sunt însă și români care nu au sau au renunțat la această rețea de socializare sau, pur și simplu, stau pe alte rețele (ex. Instagram) sau copiii până în 13 ani. Deci cifra poate fi cu mult mai mare.

       Cum bine știți, de la Facebook putem afla unde sunt concentrați aceștia, ce vârste au, ce mănâncă, câte femei, câți bărbați, ce muncesc, ce studii au (inclusiv cei cu „școala veți”), ce le place să îmbrace sau ce filme văd, pe ce canale românești se uită sau ce artiști sau mașini iubesc etc, etc.

        Așa că, ori de câte ori cineva de prin Guvern sau alte instituții de aleși sau numiți vor mai deschide gura să spună că nu știu câți români sunt afară, trimiteți-i la sfântul Facebook. El are grijă de noi toți. Amin.

 

Cristi Merchea

Lasă un răspuns