[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Ce este și cum a apărut Black Friday?

Black Friday (Vinerea Neagră)

Tot de la americani am împrumutat și această zi. Black Friday (Vinerea Neagră) îşi are originile în Statele Unite şi are loc, anual, a doua zi după Ziua Recunoştinţei (este o sărbătoare a familiei în care se mulțumește lui Dumnezeu pentru bogăția recoltei din acel an), și care deschide sezonul de cumpărături de Crăciun.

Ziua Recunoștinței este ultima zi de joi din noiembrie, Black Friday apare în fiecare an între 23 și 29 noiembrie. În prezent, semnificația acestei zile este de o zi a reducerilor masive. Black Friday este cea mai aglomerată zi de cumpărături din Statele Unite, dar este „sărbătorită” și în Canada, Marea Britanie, Franţa sau Germania, fiind extrem de populară.

De ce Vinerea Neagră?

Cei care mergeau la cumpărături după Ziua Recunotinței se confruntau cu trafic, aglomerație și chiar accidente violente. În anii ’60 poliția din Philadelphia descria ziua de după Thanksgiving în termeni nu tocmai plăcuți. O a doua explicație ar fi aceea că retailerii treceau în acea zi datorită volumelor mari de vânzări de la pierdere (care era marcata cu cerneala roșie) la profit (care era marcat cu culoare neagră). Așa a căpătat denumirea de Vinerea Neagră.

Anul acesta, în România, Black Friday va avea loc pe 17 noiembrie.

Wikipedia

Lasă un răspuns