Modul corect de consumare al mierii de albine
Se spune că mierea este unul dintre cele mai nutritive alimente naturale disponibile. Mierea produsă de albine conține nu numai zaharuri naturale, dar, de asemenea, conține o mulțime de vitamine, minerale și alte ingrediente benefice oragnismului. Dar, desigur, la fel ca orice aliment sau ingredient, trebuie să existe o limită atunci când vine vorba de consumul său, deoarece poate avea un impact negativ asupra sănătăţii, atunci când te aștepți mai puțin.
Iată câteva din principalele linii directoare care ar trebui urmate, înainte de a consuma mierea de albine
Mierea nu este recomandata diabeticilor
Zahărul de masă și unele fructe nu sunt permise diabeticilor, deoarece consumul lor determină oscilații neregulate ale nivelului de zahăr din sânge. Același lucru este valabil și atunci când vine vorba de miere, un înlocuitor foarte popular al zahărului, din cauza multora dintre beneficiile sale aduse sănătăţii. Principalul motiv pntru nerecomandarea ei, este că, mierea conține o cantitate extrem de mare de glucoză, care este rapid absorbită de organism. Creșterea bruscă a glucozei în sânge poate face ravagii în corpul unui diabetic. Dacă sunteți diabetic și aveţi nevoie de un îndulcitor, încercaţi şi alte alternative, precum stevia .
Mierea nu este recomandată copiilor mici
La bebeluşi sistemul imunitar este încă în dezvoltare. Mierea nu este recomandată lor, deoarece poate conține bacterii și toxine care pot provoca botulism. Aceste toxine pot fi dobândite în timpul procesului de fabricare, depozitare și a transportului. Dacă aceste toxine ajung în corpul copilului, ele pot provoca o formă devastatoare de intoxicație alimentară, ceea ce poate duce la afectarea dezvoltării creierului şi chiar moartea.
Cel mai bun mod de a consuma mierea
Mierea este un aliment care poate fi produs pe tot parcursul anului. Cu toate acestea, dacă doriți să consumaţi cea mai bună miere, ideal ar fi în timpul toamnei. În acest sezon albinele produc cea mai bună miere, de calitate, probabil din cauza sănătății florilor din acest sezon. În timp ce mierea se spune care poate fi consumată în orice moment al zilei, este cel mai recomandat să consume miere în cursul dimineții, când organismul are nevoie de un impuls de energie. Consumul zilnic recomandat de miere este listat la 50-100 de grame pe zi.
Pregătirea mierii
Deși există multe moduri de a pregăti și consuma mierea (de fapt, chiar se poate consuma ca atare), există însă și câteva modalități care sunt considerate greșite. Adăugarea de miere în apă fierbinte sau băuturi, distruge enzimele din miere, astfel încât în loc de a obține beneficii din consumul acesteia, se fac daune. În afară de aceasta, mierea nu trebuie să fie cuplată cu alimente bogate în vitamina C și D, deoarece conținutul mineral din miere poate deteriora aceste vitamine, anulând efectiv orice beneficiu potențial asupra sănătății. Mierea nu trebuie amestecată cu brănză de soia, (tofu), deoarece o combinație a acestor două alimente poate provoca indigestie și eliminarea nutrienţilor principali.
Carmen Vraniţani