[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Ce spune un psihiatru despre „Sindromul Italia”?

„Sindromul Italia” a fost definit în mod eronat ca o patologie psihică specifică femeilor care migrează din Europa de Est, pentru a lucra ca asistenți familiali, și care se poate extinde către copiii pe care îi lasă acasă, spune psihiatrul Anamaria Ciubară pentru Evenimentul Zilei.

„Sindromul Italia” este o depresie de care suferă persoanele care emigrează în scopuri financiare și care nu sunt satisfăcute de condițiile de muncă pe care le găsesc la fața locului. Mai întâi, trebuie să stabilim ce este depresia. Aceasta se manifestă în primul rând printr-un sentiment profund de tristețe.

Ea se poate manifesta printr-un cumul de simptome care pot fi remarcate atât de pacienți, cât și de anturajul lor. În cazul persoanelor care muncesc în străinătate, aceste simptome pot trece neobservate o lungă perioadă de timp și pot fi în același timp agravate de sentimentul de dezrădăcinare. Totodată, empatizarea cu persoanele pe care le au în îngrijire pot accentua simptomele depresiei.

În principiu, toți emigranții suferă de sentimente de dezrădăcinare, dor de casă, dorul de cei care au rămas acasă. Dacă în alte țări, mai ales cele dezvoltate, oamenii sunt obișnuiți de timpuriu să se adapteze la fenomenul migrațional, mai ales în privința locului de muncă, românii au tradiții în stabilitatea familiei, sunt oameni cu suflet cald care simț nevoia să socializeze în perioadele libere. Acesta este și motivul pentru care românii organizează relativ repede comunități puternice în diaspora.

Faptul că foarte puțini dintre românii care muncesc în străinătate se întorc în țara este determinat, în primul rând, că reîntorși acasă nu au certitudinea unei stabilități financiare care să le permită un trai decent, apropiat de cel pe care îl au pe meleaguri străine. 

Sursa: Evz.ro

 

Lasă un răspuns