Acum 25 de ani, la 2 ani de la schimbarea conducerii comuniste de la vârf, cotidianul „Adevărul” despre Unirea de la 24 ianuarie 1859.
Zilele trecute am găsit în Oborul din Focșani un ziar „Adevărul” exact de acum 25 de ani. Vă prezentăm succint preocupările publicației și ale României din acea dată.
În cele 8 pagini mari, există un mic articol pe prima pagină semnat de Silviu Achim. Puțină istorie arhicunoscută, limbaj de lemn incolor, inodor, insipid despre evenimentul Unirii, cu fotografia lui Cuza. Nimic altceva despre aniversare. În rest, noile probleme ale României „postrevoluționare”:
Tot pe prima, sus, centru, „Leul și cârnatul”, o analiză critică asupra prețurilor „de speculă” practicate la carne, apoi „Nomazii comunismului”, despre un grup de albanezi fugiți din Țara Acvilelor și emigrați la noi și greva foamei în care intraseră. Aflăm din articolul „Țara cu televiziune independentă” că suntem singura patrie din Est „unde există posturi independente de televiziune cu emisie radio-electrică” și tot „prima țară din care va reglementa – în fostele țări socialiste – situația juridică a audiovizualului”.
mai la centru aflăm că dolarul american se schiba la 197 lei, o liră sterlină valora 355, o marcă germană 123,67 lei iar 100 lire italiene = 16,44 lei.
Tot aici scrie că România a primit de la Comisia Europeană un credit de 190 milioane ECU (228 milioane $ care făcea parte dintr-un împrumut mai mare, de 450 milioane de $ iar Japonia avea un excedent comercial în 1991 față de 1990 de 78.230 milioane de dolari.
Pe ultima pagină, la „Viața internațională”, declarația președintelui Elțîn prin care spune că „trecem prin cea mai gravă situație de la război”, că Serbia a acceptat „de facto” independența Sloveniei și Croației, Gruzia își dorea aderarea la C.S.I. iar Rusia și Ucraina „se certau ca la ușa cortului pentru flota din Marea Neagră”, că cel mai folosit cuvânt din presă în 1991 a fost „război” iar ca nume propriu „Gorbaciov” iar la capitolul economic, negociatorul pentru România pentru structurile economice ale Europei „credea că nu mai există obstacole de netrecut în calea tratativelor cu CEE”.
În Legiunea Franceză, în doar 18 luni 40% din cei 1700 de soldați recrutați anual proveneau din țările Europei de Est iar Președintele Mircea Snegur numea un nou ambasador moldovean în România.
Distracția la TV era însă tot pe două canale, cel puțin după programul TV publicat: