[adning id="34187"]
[adning id="33913"]
Hiker with Canadian flag flying from a hiking pole, Lake O'Hara, Yoho National Park, British Columbia, Canada.

Ce trebuie să știe românii care vor să călătorească în Canada

Pentru vizitatorii din Romania

Începând cu data de 5 iunie 2018, cetățenii români care au un pașaport electronic valid, pot putea călători către Canada fără viză și după obtinerea unei autorizații de călătorie electronice (Autorisation de voyage electronique – AVE ou eTA în engleza).

Cetatenii români care au unpasaport ne-electronic, trebuie să facă o cerere de viză care le va permite să intre in Canada.

 

În același context, începândcu 31 iulie, Canada cere verificari biometrice. Deci calatorii catre Canada care nu au pasaport electronic, ar fi bine sa faca demersurile din timp ca sa obtina viza si sa faca si verificarea biometrica.

Începând cu 31 iulie, Canada cere amprentele digitale și o fotografie celor care aplică pentru viza de vizitator, pentru permis de munca sau de studii, pentru rezidenta permanenta sau pentru statutul de refugiat si care provin din Europa, Orientul Mijlociu si Africa.

Verificarea biometrica este folosită în momentul cererii de viză dar si la intrarea în Canada. Cu aceste date personale, agentii de la Imigrație pot verifica daca aplicanții au antecedente penale, daca au infractiuni față de imigrația canadiană si pot verifica de asemenea si identitatea persoanei.

 

Pentru compatriotii noștri care au un pasaport electronic si au eTA nu va mai fi nevoie de verificarea biometrică dar cei care nu au acest tip de pasaport și trebuie să ceara viza si eTA (ElectronicTravel Autorisation) îi sfătuim sa se programeze din timp pentru efectuarea procedurilor si averificarii biometrice.

Este prevazut ca toti calatorii între 14 – 79 de ani să furnizeze informațiile biometrice, cu exceptia celor care cer statutul de refugiat, situație în care nu este prevazută limita superioara de vârstă.

Operațiunea de furnizare a amprentelor nu durează mult si costă 85 CAD (dolari canadieni) pentru o persoană sau 170 CAD pentru o familie care aplica împreună.

Opt din marile aeroporturi canadiene vor fi dotate cu chioscuri de auto-verificare unde amprentele si fotografiile vor fi confirmate si calatorii vor face o declarație pe computer (on-screen declaration).

La celelalte aeroporturi si în punctele de frontiera terestre, verificarea amprentelor va fi la latitudinea agenților de la Imigrări (Canada Border Services Agency/ Agence des services frontaliers  -CBSA).

Cei care sunt în afara Canadei și aplică pentru prima dată pentru viză, informațiile biometrice vor fi furnizate la Government of Canada-authorized Visa Application Centre (VAC).

Deci se face aplicatia pentru viză on-line sau prin poștă, se va primi un mesaj prin care se cere verificarea biometrică si plata taxei de 85 CAD.

Dupa trimiterea chitanței (up-load in dosarul on line), se va obtine o scrisoare cuinstructiuni speciale de la IRCC ( Immigration, Refugees and Citizenship Canada) cu care se  merge la cel mai apropiat VAC.

Pentru compatrioții noștri care se află în Italia, alaturam link-ul VAC din Roma: http://www.vfsglobal.ca/canada/italy/

 

Provincia Quebec a pus in funcțiune noul program de imigrare care prevede „Expression of Interest ranking system” – programul se aplica din 2 august 2018.

 

În final, iată  și câteva informații despre prevederile noului program de imigrare în Québec, program care se inspiră din Express Entry al sistemului federal.

In programul pentru lucrătorii calificați, candidații care își construiesc un profil în banca Expression of Interest Bank, vor fi împărțiți în doua grupuri – un grup pentru cei cu oferta de lucru, sau care studiaza și trăiesc deja în Quebec și îndeplinesc criteriile specifice, și al doilea grup, pentru cei care traiesc în afara Quebecului.

 

Va dorimnumai bine.

 

AncaTismanariu

Lasă un răspuns