[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Ce trebuie să știți dacă mergeți în Canada

De la 1 decembrie 2017 cetățenii români nu mai au nevoie de viză pentru a intra in Canada.

Anca Tismanariu

Au si sosit primele grupuri de vizitatori și, în urma necunoașterii legislatiei locale, unii dintre ei s-au vazut în situații neplacute.

Ne-am gândit ca următoarele informații ar fi utile celor ce vor intenționa sa calatorească în Canada.

Înainte de a lua avionul, trebuie făcută cererea de eTA (eTA = electronic travel autorisation). Procesarea cererii se face on line, costă 7 CAD (dolari canadieni) și răspunsul este dat într-o perioadă de câteva ore sau câteva zile (în situația că se cer documente suplimentare). Recomandăm să fie dată mare atenție detaliilor: locuri de muncă, statutul legal, la cine se merge în vizită, scopul călătoriei etc. Documentele trebuie scanate și încărcate pe site-ul CIC (Citizenship and Immigration Canada).

Cetățenii români pot veni în Canada în scop turistic sau în vizită la familie și prieteni, dar nu au posibilitatea să lucreze, să studieze sau sa stea pe o perioada indeterminată.

Spre deosebire de UE, ca sa studiezi sau sa lucrezi în Canada trebuie obținut în prealabil un permis de muncă sau de studii. Procedurile pentru aceste permise diferă în funcție de provincia de destinație și durează între o lună și cinci luni de la data depunerii cererii complete, deci, în principiu, cineva care vine în vizita trebuie fie să se întoarcă în țara de reședință, fie să se pregătească să justifice o ședere îndelungată.

Credem ca vizita în Canada va permite celor interesați să obțină rezidența permanentă să cunoască societatea, condițiile și exigențele pieții de lucru, pot să aibă interviuri și să convingă mai ușor un angajator de capacitatea lor de a se adapta și de a fi utili întreprinderii.

De asemenea, sistemul de învățământ poate oferi oportunități interesante de a se diploma și de a se califica într-unul din domeniilela mare cerere astăzi. În plus sunt anumite programme de imigrație în care obținerea unei diplome în Canada duce la posibilitatea de a cere rezidența permanentă. Ce e drept, cheltuielile de școlarizare sunt destul de importante, dar calitatea învățământului în colegiile /universitățile canadiene e recunoscută în toată lumea și prezintă fiabilitate în fața angajatorilor  canadieni, deci pot fi privite ca o investiție pentru dezvoltarea profesională.

Sperând că aceste scurte informații vă vor fi utile, vom reveni cu mai multe detalii. Asteptăm întrebările dumneavoastră și dorim să auzim numai de bine.

Anca Tismanariu

Consultant acreditat în imigrație,

membru al Immigration Consultants of Canada Regulatory Council (ICCRC)

si Ordinul Inginerilor din Québec (OIQ)

Contact : agti_recrutement@sympatico.ca

Lasă un răspuns