[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

„Cea mai mare durere de cap a Eu­ropei este Italia“

2-wide-protestatari-italia-hepta

Toamna se numără crizele din Europa, își începe analiza zf.ro în ediția de miercuri, 14 septembrie.

Vorbind despre crizele economice ale unor state care se analizează toamna, cotidianul de specialtate pune problema Greciei și Italiei, codașele Europei. 

Germania, economia care a rezistat crizei, ba, mai mult, a excelelat constant prin politici sănătoase și punerea în practică a unui ritm coerent, își pune probleme  despre partenerii săi europeni. Încrederea analiştilor şi investi­to­rilor germani este surprinzător de slabă în septembrie, arată indicatorul institu­tului de cercetare ZEW, ceea ce suge­rează că perspectiva celei mai mari economii europene rămâne umbrită de incertitudini cu toate că îngrijorările privind impactul Brexitului s-au mai domolit, scrie Reuters. Indicatorul ZEW privind aşteptările pentru urmă­toarele şase luni a stagnat la 0,5 puncte, în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau să crească la 2,5 puncte. Spre comparaţie, media pe termen lung este de 24,1 puncte.

Datele Eurostat arată de ce inves­ti­torii nu au motive de optimism. Pro­duc­ţia industrială a zonei euro a scăzut accen­tuat în iulie, atât în ritm lunar cât şi anualizat, un semn că reve­ni­rea eco­no­mică a ţărilor din uniunea monetară nu va prinde prea curând forţe noi.  

Nici datele macroeconomice nu sunt încurajatoare, iar ultima ţară care dezamăgeşte este Italia. Guvernul de acolo şi-a redus proiecţia de creştere economică pentru acest an de la 1,2% la 0,8-0,9%. O creştere mai slabă ar îngreuna eforturile Romei de a reduce datoria publică a ţării, mai mică, în zona euro, doar decât cea a Greciei, potrivit The Wall Street Journal.

Italia îl îngrijorează pe George Friedman, fondatorul Stratfor. El atrage atenţia, într-o analiză publicată de Forbes, că Italia este în criză de cel puţin opt luni, deşi presa mainstream a recunoscut aceasta abia în iulie. Criza nu are nimic de-a face cu Brexitul, deşi cei care se opun Brexitului susţin că are. Dacă britanicii ar fi votat să stea în UE, criza din Italia s-ar fi acutizat oricum, spune Friedman. Nivelul ridicat al creditelor neperformante a devenit o problemă încă dinainte de Brexit.

Este clar că în economia italiană nu poate

Citiți continuarea pewww.zf.ro