[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Cea mai mare preocupare a românilor? Corupția, după un sondaj IRES

PROBLEMELE ROMANILOR

Potrivit studiului IRES privind percepțiile românilor legate de securitatea națională și de incidența unor riscuri, în România se dezvoltă o situație de incertitudine care duce la creșterea neîncrederii în societate și la o neliniște legată de securitatea individuală.

„În România crește percepția iminenței unor riscuri și, alături de aceasta, se dezvoltă o situație de incertitudine care face să crească neîncrederea în societate și o neliniște legată de securitatea individuală sau posibilitatea controlului propriului destin. Românii dezvoltă comportamente adaptative care, în multe situații, prelungesc iluzii sociale sau, în altele, accentuează pierderi masive de capital uman, cum ar fi cea de a căuta siguranța în alte societăți prin migrație internațională. Riscuri precum nesiguranța locului de muncă sau riscul legat de șomaj sunt cele cu care ne-am obișnuit în ultimele decenii, dar la ele se adaugă mai nou terorismul, riscurile alimentare, poluarea, accidentele nucleare. Românii sunt tot mai speriați de traficul și consumul de droguri sau de riscul unui război în zonă’, se arată în concluziile cercetării sociologice a IRES.

Conform studiului IRES, cea mai mare problemă actuală a României o reprezintă corupția, dar și sărăcia.

‘Principalele probleme cu care se confruntă România în momentul de față sunt corupția, menționată de 30% din respondenți, dar și sărăcia, menționată de 28%. Aceste probleme sunt urmate de starea precară a economiei8%, de rata șomajului — 7% și de starea sistemului de pensii — 6%.

DAVID

Alte probleme menționate în proporții mai reduse ale respondenților au fost criza guvernamentală, starea transporturilor sau a infrastructurii de transport, starea agriculturii, lipsa locurilor de muncă, dar și consumul și traficul de droguri sau prețul carburanților. Cei mai mulți dintre intervievați menționează că o problemă care îi preocupă este degradarea mediului înconjurător — 70%. În același timp, 65% sunt preocupați de problema sărăciei și a excluziunii sociale, 64% de nesiguranță, câte 63% de riscurile alimentare și accidentele rutiere, 57% de șomaj, 56% de schimbările climatice, iar 51% de riscurile chimice. Problemele care îi preocupă pe mai puțin de jumătate dintre respondenți sunt: toxicomaniile — 48%, terorismul — 47%, riscurile nucleare — 46%, consecințele globalizării și SIDA — câte 45%’, relevă studiul IRES.

În privința riscurilor pe termen scurt și mediu, românii se tem cel mai mult de război și de criza economică.

‘Riscul cu care consideră cei mai mulți dintre participanții la studiu că se confruntă România pe termen scurt este cel de război — 19%, acesta fiind urmat de criza economică — 7%, de creșterea ratei șomajului și a lipsei locurilor de muncă — 5%, precum și de sărăcie. Alte riscuri, menționate în proporții mai reduse, sunt cel al migrației forței de muncă în alte țări, cel de criză politică, de consum și trafic de droguri, de cutremur sau alte calamități naturale, corupție, înrăutățirea relațiilor externe, tulburări sociale, îmbolnăviri, terorism sau instabilitate a guvernului. 2% dintre participanți cred că România nu este expusă la niciun risc pe termen scurt, iar 44% nu știu la ce riscuri este expusă țara noastră. Când vine vorba despre riscuri pe termen mediu, respondenții sunt preocupați de aceleași teme: criză economică — 8%, război — 6%, creșterea șomajului și lipsa locurilor de muncă — 5% sau sărăcie — 3%’, se mai arată în concluziile studiului IRES.

Sondajul IRES a fost realizat în perioada 17-22 aprilie pe un eșantion reprezentativ de 1.519 persoane, cu o marjă de eroare de 2,5%.