[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Cel ce înșală

Cu mult timp în urmă, a trăit un boier tare bun. Într-o zi, l-a chemat la el pe un țăran și i-a spus:

 – Uite, omule, fiindcă știu că familia ta o duce destul de greu, vreau să te ajut. Îți dau de muncă și te plătesc foarte bine. Vrei să lucrezi pentru mine?

 – Sigur, boierule – a răspuns omul bucuros – ce trebuie să fac ?

 – Să-mi construiești o casă, la marginea pădurii.

 Țăranul a plecat bucuros și, chiar din acea zi, s-a apucat de treabă.

Boierul îi dădea bani pentru tot ce trebuia să cumpere. Însă omul ce și-a spus ? „E, și așa nu mă vede, ce-ar fi să-l înșel ?!”

 Și, În loc să facă totul așa cum ar fi trebuit, a început să cumpere lucruri ieftine și proaste și să cheltuiască banii ce îi rămâneau. Când a terminat, casa arăta tare frumos pe dinafară, dar țăranul știa că n-o făcuse bine și că, destul de repede, ea se va strica.

 Când i-a arătat casa boierului, acesta i-a spus:

 – Fiindcă știu că tu și familia ta locuiți într-o cocioabă mică, îți fac cadou această casă. De-aia te-am lăsat pe tine să o construiești și ți-am spus acum, la sfârșit, tocmai pentru că bucuria voastră să fie mai mare.

Acum și-a dat seama omul de greșeala sa. A vrut să-l înșele pe altul și, de fapt, singur s-a înșelat. Dacă ar fi fost cinstit și și-ar fi văzut de treabă, și-ar fi făcut un bine lui și familiei sale. Acum, însă, părerile de rău nu mai puteau îndrepta nimic.

 În sinea lui, omul s-a jurat să nu mai înșele niciodată pe nimeni.

„După cum ne purtam noi cu aproapele, așa se va purta Dumnezeu cu noi.”

CreștinOrtodox