[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Cel mai mare vas maritim din lume

Coreenii au construit pentru Shell cel mai mare vas din lume

Cu o lungime de 488 de metri, vasul Prelude, deţinut de compania Shell, este cu 50 de metri mai lung decât înălţimea clădirii simbolice din New York, Empire State Building.  Cu o lăţime de 74 de metri şi încărcată la capacitatea maximă, nava poate ajunge la 600.000 de tone. Prelude este o plaformă pentru transportul gazului natural lichefiat, care îi permite companiei Shell să producă gaze naturale pe mare şi ulterior să le lichifieze, prin răcirea lor, la o temperatură de -162 grade Celsius, iar mai apoi să le transporte în jurul lumii. Prelude va produce echivalentul a 3,6 milioane de tone de gaze natural lichefiate pe an, iar rezervoarele de depozitare au capacitate echivalentă cu aproximativ 175 piscine olimpice.

prelude shellVasul va fi conectat la rezervele din adâncurile oceanului cu ajutorul unor conducte speciale, prin care se extrag gazele naturale.   Prelude a înlocuit vasul Emma Maersk, care măsura 397 metri, în clasamentul celor mai mari nave maritime. După un an de contrucţie, Prelude a fost lăsată la apă din portul Geoje, din Coreea de Sud. A fost concepută să reziste la uragane de categoria 5 şi poate ancorată pe mare chiar şi în timpul celor mai puternici cicloni, deoarece are unul dintre cele ai mari sisteme de ancorare din lume.

 Nava are trei motoare de 6.700 cai putere. Lansarea oficială a navei Prelude este programată pentru 2017 şi va opera la vest de Australia pentru următorii 25 de ani, deşi compania Shell speră că va reuşi să găsească şi alte surse importante de energie în alte părţi din lume.

Sursa: www.adevarul.ro