[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Cercetătorii din Udine studiază „Sindromul Italia” la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iaşi

Institutul de Psihiatrie din Iași

Sindromul „Italia” se defineşte ca o patologie psihică specifică femeilor care migrează din Europa de Est pentru a lucra ca asistenţi familiali şi care se extinde în mod ocazional către copiii pe care îi lasă acasă.

Cercetători din Udine, Italia, studiază „Sindromul Italia” la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iaşi. Conform reprezentanţilor institutului, „Sindromul Italia” reprezintă o nouă formă de depresie, întâlnită mai ales la femeile care lucrează temporar în străinătate şi la copiii lor.

Cum se manifestă„Îmbunătăţirea situaţiei financiare produce iniţial o stare de optimism şi de mulţumire a întregii familii, însă, după câţiva ani, relaţiile familiale au de su­ferit, în special din cauza separării îndelungate a mamelor de copii“, a declarat prof.dr. Roxana Chiriţă, director medical al Institutului de Psihiatrie „Socola“ Iaşi. Conform unor date statistice oferite de unitatea medicală, în anul 2016 au fost internate 3.384 de femei care sufereau de depresie, din care 5% au putut fi încadrate în acest sindrom, iar anul trecut, numărul femeilor internate cu depresie s-a menţinut aproximativ la fel, fiind vorba despre 3.177 de cazuri, din care 5% prezentau semne certe ale acestui sindrom.

„Sindromul Italia“ se defineşte ca o patologie psihică specifică femeilor care migrează din Europa de Est pentru a lucra ca asistenţi familiali, şi care se extinde în mod ocazional către copiii pe care îi lasă acasă. Aceste femei nu reuşesc să se adapteze, nu cunosc limba, le este dor de familie, de ţară. Ele ajung în spitale de psihiatrie cu depresie sau psihoze delirante şi trăiesc cu teama că sunt urmărite, persecutate şi au sen­zaţia că cineva chiar încearcă să le ucidă. De asemenea, unele dintre acestea ajung să sufere de „Sindromul Italia“ după ce îşi pierd locul de muncă obţinut cu greu în străinătate.

„O goliciune interioară“

Medicii susţin că, de multe ori, primele simptome care apar sunt doar fizice, fără să fie o legătură aparentă cu o tulburare psihică, apărând dureri de spate, de membre, tulburări gastrointestinale, de somn sau modificări de apetit. „De asemenea, femeile se simt foarte obosite şi li se pare imposibil să ducă la capăt chiar şi cea mai banală activitate. Ajung să vorbească despre lipsa oricăror emoţii, despre o «goliciune» interioară şi despre senzaţia unei apăsări permanente în piept“, explică specialiştii.

Astfel, Universitatea din Udi­ne, Italia, îşi propune să analizeze acest fenomen, precum şi consecinţele sale, fiind realizat un proiect de cer­cetare, care va fi coordonat de Donate­lla Cozzi, conferenţiar universitar în Antro­pologie Culturală, şi de Michaela Mar­cetti, antropolog în cadrul aceleiaşi universităţi. Cei doi coordonatori ai proiectului se vor întâlni cu medicii psihiatri ieşeni şi vor discuta atât impli­caţiile sociale ale acestui sindrom, cât şi aspecte patologice existente la pacientele internate.

Sursa: Ziarul de Iași, Adevărul

Lasă un răspuns