[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Cetățenii din Italia au dreptul la servicii medicale de calitate

Dreptul la sănătate este un drept garantat de orice Constituția a țărilor civilizate. Astfel, toți cetățenii trebuie să aibe garanția unei asistențe sanitare optime, indiferent de situația în care se află la un moment dat în viață. Fie că vorbim de cetățenii comunitari care lucrează pe teritoriul Italiei care au în regulă permisul de ședere, ori persoanele sub 18 ani, toți au dreptul la asistență de specialitate oferită de sistemul sanitar italian.

În ceea ce privește situația cetățenilor comunitari, printre care și românii, se disting mai multe variante după cum urmează; cetățenii comunitari care locuiesc în Italia pe o perioadă mai scurtă de 3 luni, comunitarii care locuiesc pe teritoriul Italiei mai mult de 3 luni și cetățenii care din diferite motive locuiesc în Italia, dar nu îndeplinesc cerințele minime necesare pentru a se înscrie în sistemul sanitar național.

În momentul în care un cetățean comunitar ( turist) solicită un serviciu sanitar din cadrul Sistemului public de sănătate, este necesar să prezinte documentul TEAM – essera europea di assicurazione e malatia. Acesta este un card pe care orice cetățean european îl poate procura din țara de origine, de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Dacă însă persoana respectivă nu posedă acest card TEAM, va primi totuși asistență medicală doar în situații de urgență, precum, îngrijiri pentru persoanele sub 18 ani, femei însărcinate, vaccinuri sau tratamente pentru boli infecțioase și profilaxie.

Cetățenii europeni care locuiesc în Italia pe o perioadă mai mare de 3 luni, trebuie să aibă o asigurare de sănătate valabilă, sau să fie înscriși la Serviciul Național de Sănătate ( SNN). Mai au dreptul la înscriere și cei care lucrează în afara Italiei și familiile lor, cu contract de muncă într-un stat membru UE, pentru o firma europeană, dar rezidenți în Italia( titulari ai formularelor E106, E109, E120, E121).