[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Chinezii au inventat orezul anticancerigen

Cercetătorii din China au creat o varietate de orez negru, modificat genetic, care este bogat în antioxidanți și are potențialul de a reduce riscul de apariție a cancerului și a altor maladii, potrivit unui studiu publicat în revista Molecular Plant, preluat de Agerpres.ro 

Orezul, denumit științific, nu este doar alimentul de bază pentru mai mult de jumătate din populația lumii, ci și o specie tipică de studiu a dezvoltării geneticii plantelor maispune revista.  Pentru a face față provocării alimentării unei populații în continuă creștere, reproducția pentru soiurile cu randament ridicat a fost întotdeauna un obiectiv final pentru crescătorii de orez. Înainte de epoca biologiei moleculare, crescătorii au identificat o mutație semi-pitic (sd1) în anii 1950, iar aplicarea sa a contribuit la prima „revoluție verde”, care a contribuit la atenuarea deficitului alimentar în 19 țări în curs de dezvoltare.

Beneficiile pentru sănătate ale acestei varietăți de orez negru (cunoscut și sub numele de „orez purpuriu” datorită culorii pe care o capătă după recoltare, n.r.) sunt date de concentrațiile sale ridicate de antocianine, un grup de pigmenți cu rol antioxidant, care oferă multor fructe și legume culori intense de purpuriu, roșu și albastru.

Consumul de orez bogat în antocianine poate fi benefic pentru sănătatea umană, întrucât scade riscul de apariție a anumitor afecțiuni, precum unele tipuri de cancer, boli vasculare, diabet și alte maladii cronice, se afirmă în studiul publicat în revista Molecular Plant.

Precedentele tentative de a obține prin manipulări genetice o varietate de orez care să fie capabil să producă antocianine au eșuat, deoarece 

citiți continuarea pe: https://www.agerpres.ro