Festivalul de Film Românesc ProCult – 5 zile de filme inedite pentru publicul italian și român din Roma.
In perioada 25-29 noiembrie se desfasoară la Roma a șasea ediţie a Festivalului de Film Românesc ProCult, fondat în 2009 de Asociaţia Culturală ProEvent (Ina Sava, Adrian Grigorși Teodora Madasa). Festivalul este organizat de Asociaţia Culturală ProEvent împreuna cu Ambasada României în Italia, Accademia di Romania la Roma și Noesis Media. Acest eveniment este sprijinit de Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) și sponsorizat de către: Banca Transilvania, LycaMobile, Roma..nia, Corso Grand Suite, Blue Air si Beat Promos.
ProCult Film Festival este singurul festival de film românesc din Italia,propune publicului cincizile de proiecții de filme însoțite de discuții cu regizorii și invitații speciali.Timp de 5 zile, cinefilii români si italieni vorputea descoperi o selecţie de filme importante, unele dintre ele în premieră în Italia. Ca și în anii trecuţi, filmele din festival sunt împărțite in trei secţiuni: filme de lungmetraj, documentare si scurtmetraje, filme cu succes atât la public, cât si din partea criticilor, cu premii prestigioase la festivalurile din lumea întreagă.
La secţiunea “ Metamorfoze” dedicata filmelor de lung metraj, sunt propuse următoarele filme:
Un etaj mai jos de Radu Muntean. A avut premiera mondială pe 14 mai, în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. Proiectat la Festivalul Internaţional de la Toronto, în secţiunea Contemporary World Cinema, dedicată celor mai bune filme de artă recente din întreaga lume.
Cel ales de Cristian Comeagă: filmul va fi proiectat în prezenţa actorului Bogdan Stanoevici. A fost distins cu Platinum Award la categoria lungmetraj de ficțiune în cadrul International Independent Film Awards, Encino, California. Regizorul Cristian Comeagă a fost premiat pentru cel mai bun regizor al unui film străin (n.r. altul decât în limba engleză), în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Madrid.
Funeralii fericite de Horaţiu Mălăele: filmul va fi proiectat în prezenţa regizorului. Într-un cartier periferic din Bucureşti, imigranţii îşi îneacă amarul în cârciuma lui Samir: „La imigrantul fericit”. La o masă, trei prieteni au pierdut şirul paharelor. Ei sunt: Lionel – un român reîntors din Franţa, unde a lucrat în construcţii, Kiril – un bulgar contrabandist de mică anvergură şi Igor – un rus fără permis de şedere în România, care lucrează la negru ca instalator. Presaţi de iminenţa raziei duminicale pe care o face la oră fixă agentul Porumbel, cei trei o şterg rapid din cârciumă împreună cu ceilalţi clienţi. Ajung lângă un teren viranunde s-a instalat o tabără de ţigani. Ca să se distreze, cei trei plătesc o ţigancă să le ghicească viitorul. Aceasta le prezice data exactă a morţii şi modul în care vor muri. De aici începe distracţia…
QED (Quod Erat Demonstrandum) de Andrei Gruzsniczki. Filmul a fost distins cu Premiul Special al Juriului la Festivalul Internaţional de Film de la Roma, unde a a avut premiera mondială. Un film captivant despre compromis, prietenie şi trădare, are capunct de plecare decizia unui matematician de a publica o cercetare într-o revistă a unei universităţi americane, în 1984, fără acordul Partidului. Gestul său nu rămâne fără consecinţe.
Poziţia Copilului de Călin Peter Netzer, Ursul de Aur la Festivalul Internaţional de Film din Berlin. Vorbeşte cu emoţie, dar şi cu umor, despre relaţia dintre o mamă dominatoare şi fiul ei adult. Poziţia copilului este un film despre traumele sufocării copiilor prin dragoste, despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii copiilor.
Secţiunea “Transparenţe” dedicata filmului documentar
Pădurea de Sinișa Dragin, a fost premiat la Visions du Réel, la Festivalul Internațional de Film de la Sarajevo și de către Uniunea Cineaștilor din România — pentru film de televiziune. În 1947, Preşedintele iugoslav Iosip Broz Tito a făcut prima sa vizită în România. Regimul comunist l-a omagiat, făcându-i cadou un tablou al marelui artist român Ion Andreescu – Crângul desfrunzit. In anii 60, criticul de arta Radu Bogdana decis să scrie o monografie dedicată marelui pictor, incluzând o reproducere dupa tabloul făcut cadou lui Tito. Aici încep însă problemele…
Operaţiunea Străinul de Carmen Avram, Un film despre viaţa RegeluiMihai, spionii care l-au urmărit în perioada comunistă, exilat din propria ţară, huiduit de către comunişti.
Căsătoriţi la Revoluţie de Cristina Tilica, în prezenţa regizorului. În urmă cu 25 de ani, Felicia şi Constantin Stan s-au căsătorit sub gloanţe, după ce, timp de 7 zile, au apărat Muzeul de Artă. După o săptămână de foame, de frig, de frică şi nesomn, au hotărât să se căsătorească acolo, la muzeu.
Cântece pentru muzeu de Eliza Zdru. Papu Gherase, papu Giogi, papu Coli și papu Miciu, patru bătrâni cântăreți de muzică polifonică în tradiția de secole a comunității aromânilor fârșeroți, călătoresc pentru a susține concerte și a-și promova primul și singurul lor album, înregistrat împreună cu Grigore Leșe
Secţiunea “ Cinemagia” dedicata filmelor de scurtmetraj:
Arta de Adrian Sitaru. Selecţionat în secţiunea Orizzonti din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia. Premiului Louis Le Prince pentruc el mai bun film de scurt metraj din competiția Festivalului internațional de film de la Leeds
Ramona de Andrei Creţulescu. Selectat în competiţia oficială a secţiunii Semaine de la Critique din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes 2015. Premiul Canal+ in cadrul secţiunii Semaine de la Critique.
Strada drapelului nr 0 de AncaOproiu, a fost selectat la Nederlandse Film Festival.
Vaca finlandeza de Gheorghe Preda,selectat în Short Film Corner la Festivalul Internaţional al filmului de la Cannes.
Excursie de Adrian Sitaru, prezentat in cadrul festivalului Encounters de la Bristol, MareaBritanie
Have sweet dreams de Ciprian Suhar, film proiectat în prezenţa regizorului. Spune povestea a doi băieţi care provin dintr-o familie modestă, în care lupta cu dificultăţile vieţii cotidiene reflectă neputinţa adulţilor de a-şi asuma responsabilitatea pentru decizii care privesc întreaga familie. Filmul a fost proiectat în cadrul mai multor festivaluri de profil, printre care Trieste Film Festival (Italia, 2015), Festival Internaţional du Film d’Aubagne (Franţa, 2015), Lichter/Filmfest Frankfurt Internaţional (Germania, 2015) şi Asiana Internaţional Short Film Festival (Coreea, 2014). Filmul a fost premiat pentru cea mai bună imagine (Zero Trenta Cortofestival, Italia, 2014), cea mai bună interpretare (Valdarno Cinema Fedic, Italia, 2015) şi cel mai bun scurt metraj într-o limbă străină (Jalariîn Corto Festival, Italia, 2014).
Ediția 2015 a festivalului ProCult îi aduce la Roma pe regizorii si actorii: Horaţiu Mălăele (Funeraliifericite), actorul Bogdan Stanoevici (Celales), Cristina Tilica (Căsătoriţi la revoluţie), NaeCaranfil (preşedintele juriului ProCult), Ciprian Suhar (Havesweet dreams)
Juriul este compus din: Nae Caranfil – regizor, Miruna Căjvaneanu- jurnalistă, Corespondent Hotnews.ro, blogger Roma Today şi Huffington Post, Donatella Pascucci – Departamentul Cinema (Ministero dei Beni e delle Attività Culturali e del Turism), OvidiuPufu – diplomat de la Ambasada României la Roma, Andrea Stucovitz- producator, membro EDN European Documentary Network, de EFA European Film Academy si de ANICA.
Deschiderea evenimentului va avea loc miercuri 25 noiembrie de la orele 19, la Accademia di Romania de la Roma, Piazzale José de San Martin nr 1. Proiecţiile filmelor vor avea loc la Casa del Cinema (Villa Borghese), Largo Marcello Mastroianni, nr 1.
Festivitatea de decernare a premiilor va avealoc la Casa del Cinema pe data de 29 noiembrie începând cu ora 21
Intrarea este gratuităîn limita locurilor disponibile.
Info
https://www.facebook.com/Procult-Cinema-Festival-469344893199276/?fref=ts