[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Cine a decis 25 decembrie drept sărbătoare a Crăciunului?

Știați că…

Nașterea lui Iisus Hristos, adică sărbătoarea Crăciunului, este celebrată pentru prima dată în 336 e.n.? Până la acea dată, „il Natale”, adică nașterea lui Hristos, era o sărbătoare păgână dedicată Soarelui.

18 ani mai târziu, în 354, papa Liberio (despre care am vorbit zilele trecute ca fondator al străzii Liberiene din centrul Romei) a decis să fixeze această dată drept zi de naștere a lui Hristos și sărbătoare catolică creștină.

Pagina cu dedicație a Cronografuui

În Cronograful din 354 (un fel de calendar sau, mai degrabă, un almanah al vremii, originalul astăzi pierdut) este trecută această dată alături de altele două foarte importante: „Natalis Invicti” într-o listă de martiri (Depositio Martyrum) romani sau universal venerați, ziua de 25 decembrie este indicată ca VIII kal. ian. natus Christus Betleem Iudeae.

Calendarul, făcut la mână de către caligraful Furio Dionisio Filocalo, frumos ilustrat, a fost făcut pentru a fi dăruit aristocratuui roman creștin Vlentin. Acesta a avut un mare succes la vremea respectivă și va fi multiplicat (tot la mână).

Almanahul cuprindea, printre altele, dedicația dată creștinului Valentin, dedicații și zilele de naștere ale împăraților (Natales Caesarum), semnele zodiacale, un calendar cu texte și ilustrații ale celor douăsprezece luni, lista consulilor romani și a locurilor unde erau îngropați vescovii și martirii romani, harta cu regiunile Romei, o cronică a lumii de la crearea sa la 334 etc.

Totodată, în toată Italia, ziua de 25 decembrie este considerată Ziua Pâinii (il giorno del pane) înțeleasă drept trupul lui Cristos care s-a reîncarnat în noaptea de Crăciun la Betlemme. La Roma se mănâncă #pangiallo (pâinea galbenă).

Citiți mai multe aici.

 

Lasă un răspuns