[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Cine a interzis prima dată marijuana?

Canabis, marijuana, „iarbă” sau „weed” sunt doar câteva dintre denumirile folosite pentru cel mai consumat drog din lume după alcool: Cannabis sativa. Statisticile ONU arată că această plantă psihoactivă este cea mai folosită substanţă ilicită de pe Terra, estimându-se că în 2012 a fost consumată de 125-227 milioane de persoane (22,5 milioane consumând-o zilnic). Totuşi, ea poate fi utilizată şi legal, în scopuri medicale, pentru diferite tipuri de cancer, HIV/SIDA şi unele probleme neurologice şi ca adjuvant, pentru a stimula apetitul şi a calma durerile, potrivit descopera.ro

Numele de „marijuana” vine din limba spaniolă. El este un argou mexican pentru cannabis și se pare că derivă de la pronunțarea spaniolă a numelor Mary si Jane, două argouri utilizate de armata mexicană pentru a desemna prostituatele și bordelurile.

În octombrie 1937, Samuel Caldwell a devenit primul cetățean american arestat pentru trafic de marijuana. Dar altcineva, înaintea acestui eveniment, avea să interzică folosirea marijuanei în mod uzual.

 

„Este interzis în tot Egiptul folosirea băuturilor fabricate din canabis și fumarea semințelor și a frunzelor de cânepă. Băutrii și fumătorii obișnuiți ai acestei plante își pierd rațiunea și cad pradă delirărilor violente care-i împing la excese de orice fel.”

Așa spunea primul articol al ordonanței emise de către împăratul Napoleon Bonaparte la 8 octombrie 1800, aflat cu armatele în Egipt (intrase în 1798 pentru a-l lua englezilor). Ordonanța însă a fost publicată de comantamentul său pentru că el plecase deja spre Paris.

Deși planta de cânepă era folosită în Europa în scopuri farmaceutice și în industria textilă, tocmai campania lui Napoleon în Egipt a dus la difuzarea uzului acesteia și ca plantă de fumat. Soldații săi, învățând de la localnicii egipteni care o fumau în mod uzual, o vor folosi ca stupefiant, spre supărarea împăratului care a încercat s-o interzică.

Tentativă eșuată a împăratului, asemena expediției sale militare pe Nil.