Ciorbă de post
O ciorbă care nu se face mereu din lipsă de tradiție dar care e plină de vitamine. Mai mult, este leguma care ajută ficatul la detoxifiere și la formarea globulelor roșii. De aceea este indicat să nui fierbeți foarte mult.
- 2 sfecle roșii medii (date prin răzătoare)
- 3 cartofi medii (tăiați cuburi)
- 1 ceapă roșie (tocată mărunt)
- 1 morcov mediu (tocat mărunt)
- 1 ardei gras (tocat mărunt)
- 1 rădăcină pătrunjel (tocataă mărunt)
- 6 linguri ulei
- ½ legătură pătrunjel (tocat)
- zeamă de la 1 lămâie
- sare, piper
- Într-o oală înaltă cu o capacitate de minim 3 litri, punem ceapa, morcovul, ardeiul gras, rădăcina de pătrunjel și ¾ din sfeclă roșie să se untuiască, în ulei, la foc mediu timp de 5 minute, amestecând din când în când.
- Adăugăm 2,5 litri de apă peste legumele care sfârâie.
- Punem și cartofii și îi lăsăm să fiarbă toate, cam 20 de minute.
- După 20 de minute, adăugăm ¼ rămas din sfeclă. Dregem ciorba cu zeamă de lămâie, sare și piper, după gust. Mai lăsăm 5 minute pe foc.
- Inchidem și presărăm deasupra pătrunjelul tocat.
- Pentru cine nu ține post, se poate adăuga la urmă o lingură de smântână
- La sfârșit se presară pătrunjel verde